ua en ru

Газ у Європі після відключення України подорожчав майже на 10%

Ціни на газ на європейському спотовому ринку зросли майже на 10% після повідомлень про припинення поставок в Україну. Європейці побоюються, що Київ може почати відбір газу, призначений для них.

Ціни на газ на європейському спотовому ринку зросли майже на 10% після повідомлень про припинення поставок в Україну. Європейці побоюються, що Київ може почати відбір газу, призначений для них, зазначає Bloomberg з посиланням на експертів. Але, на відміну від минулого газової кризи, зараз у Європи немає різкої потреби в паливі, і сторони ще можуть домовитися.

За даними Bloomberg, після появи повідомлень про припинення поставок газу в Україну і подачі "Газпромом" і "Нафтогазом" взаємних позовів до Стокгольмського арбітражу спотові ціни на європейському ринку на майданчику Zeebrugge виросли на 7,4%, до 44 пенсів за терм (близько 270 дол. за 1 тис. куб. м). Одночасно прибутковість за євробондами "Газпрому" з датою погашення у липні 2022 р. зросла на 14 базисних пунктів, до 5,25%.

Такий стрибок цін на споті може бути пов'язаний з нервозністю і побоюваннями європейців, що Україна почне відбирати газ, призначений для Європи, зазначив аналітик "Уралсиб Кепітал" Олексій Кокін. Але навряд чи це дійсно відбудеться до початку жовтня, коли попит на газ почне рости, додав він.

Європейці побоюються повторення "газової війни" 2009 р., згодна аналітик "ВТБ Капіталу" Катерина Родіна. Тоді після відключення поставок Україна почала відбір транзитного газу, а "Газпром" був змушений зупинити експорт і до Європи. Але зараз Україна забезпечена газом на кілька місяців, і у Європі не буде проблем з паливом до кінця літа, зазначила вона.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв раніше говорив, що до кінця літа Україна зможе забезпечувати себе газом внутрішнього видобутку, навіть не вдаючись до запасів підземних сховищ (ПСГ). Розпечатавши запаси, Україна буде відчувати себе "досить комфортно" до жовтня, прогнозував він. За даними Асоціації європейських операторів підземних газових сховищ (GSE) на 13 червня, за тиждень запаси "Укртрансгазу" виросли на 877 млн ​​куб. м - до 13,491 млрд куб. м (42% потужностей ПСГ). Сховища країн Євросоюзу поповнилися на 235 млн куб. м - до 51,66 млн куб. м газу (64%, дані на 14 червня).

Коли з'являться більш відчутні побоювання щодо перебоїв з поставками, тоді сторони і домовляться, вважає Родіна.

У понеділок о 9:00 за київським часом "Газпром" перевів Україну на режим передоплати через заборгованість і призупинив поставки газу. Сторони також обмінялися позовами до Стокгольмського арбітражу: російський монополіст зажадав від "Нафтогазу" погасити заборгованість на 4,5 млрд дол., а "Нафтогаз" хоче стягнути з "Газпрому" 6 млрд дол., які він нібито переплатив за газ у 2010-2014 рр.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що Європа, яка на 30% залежить від російського газу (половина йде через Україну), розглядає всі можливості для диверсифікації поставок газу. Майбутнім джерелом міг би стати і газ з Ірану, якщо будуть вирішені питання щодо іранської ядерної програми.

Нагадаємо, Словаччина не зафіксувала зниження обсягів транзиту газу з України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби словацького газового оператора компанії Eustream.