ua en ru

ФРС США готова застосувати інструменти для підтримування відновлення економіки, - Бернанке (доповнення)

Федеральна резервна система (ФРС) США готова застосувати інструменти для підтримки відновлення економіки у разі необхідності. З відповідною заявою на щорічному з'їзді ФРС в Джексон Хоул (штат Вайомінг) виступив сьогодні її голова Бен Бернанке. "Зараз вже ясно, що посткризове відновлення американської економіки йде набагато повільнішими темпами, ніж ми очікували", - повідомив Бернанке, додавши, що ФРС все-таки має набір інструментів для стимулювання економіки, які можуть бути застосовані у разі потреби.
Для обговорення доцільності застосування додаткових інструментів підтримки американської економіки ФРС США проведе у вересні 2011 р. дводенне засідання, зазначив Бернанке.
Відзначимо, що аналітики вказували на подібний тон заяв глави Федрезерву до його виступу. Так, експерти Bank of America говорили про те, що ФРС навряд чи оголосить про третій раунд кількісного пом'якшення. "Якщо учасники ринку вважають, що ФРС оголосить про QE3, - вони будуть розчаровані. "Бернанке непередбачуваний, і є таке відчуття, що щоб він не сказав, це буде розчаруванням", - прокоментували ситуацію в Conifer Securities.
Зазначимо, що протягом попереднього тижня вся увага фінансових ринків була прикута до даного виступу глави Федрезерву, оскільки саме на дії Центробанку покладаються основні надії в разі погіршення економічної ситуації в країні. Зокрема, ринок чекав від ФРС конкретних кроків та подальших заходів по стимулюванню економіки.
Нагадаємо, наприкінці червня 2011 р. ФРС завершила другу програму "кількісного пом'якшення" (QE2) обсягом 600 млрд дол., і здавалося, що американський Центробанк тепер може спокійно взяти паузу і з боку поспостерігати за ринками та економікою. Однак низка неприємних подій на ринках за останній час - дані про слабке зростання американської економіки, поширення європейської боргової кризи на Італію та Іспанію, перше в історії зниження кредитного рейтингу США і, нарешті, обвал фондових ринків - знову змушують ФРС діяти.
На відсутність райдужних перспектив щодо подальшого розвитку американської економіки натякають і опубліковані раніше сьогодні дані Міністерства торгівлі США, які продемонстрували, що ВВП США в II кварталі 2011 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 1,0% в перерахунку на річні темпи (annual rate ), хоча аналітики чекали, що ВВП США в II кварталі 2011 р. виросте на 1,1%.