ua en ru

Франція обмежує поїздки дипломатів в Іран, - Reuters

Франція обмежує поїздки дипломатів в Іран, - Reuters Фото: МЗС Франції (flickr.com mbell1975)

Винятком для візиту в Іран може бути лише термінова робота

Міністерство закордонних справ Франції попросило своїх дипломатів і чиновників відомства відкласти на невизначений час всі несуттєві поїздки в Іран. Про це з посиланням на відповідний документ повідомляє Reuters.

Як повідомляється, Франція була однією з найсильніших прихильників порятунку ядерної угоди в 2015 році між Іраном і світовими державами, з якої в травні поточного року вийшли США. Крім того, США ввели санкції проти Ірану. Наголошується, що європейські країни, включаючи Францію, зобов'язалися спробувати пом'якшити економічний удар, але поки не змогли переконати свої фірми кинути виклик Вашингтону і залишитися в Ірані.

"Враховуючи відомі ризики безпеки... всі посадові особи департаментів, будь то з штаб-квартир або за кордоном, повинні відкласти до подальшого повідомлення, будь-які поїздки в Іран", - повідомив секретар зовнішньополітичного відомства Франції Моріс Гурда-Монтань, зазначивши, що винятком для візиту в Іран може бути лише термінова робота.

Як повідомляється, в поширеному документі міністерства йдеться, що будь-який співробітник, який відправився в Іран з особистих причин, не буде захищений дипломатичним імунітетом навіть при наявності дипломатичного паспорта.

Як наголошується, Міністерство закордонних справ Франції відмовилося коментувати відповідне розпорядження. У свою чергу, представник МЗС Ірану, коментуючи дії Франції, заявив, що Іран повинен проявляти пильність щодо "ворогів", які намагаються вплинути на відносини між країнами.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Іран направив в Міжнародний суд ООН позов про скасування введених санкцій США. У свою чергу, США відкидають юрисдикцію ООН у справі про санкції в Ірані.