ua en ru

Франція назвала умови пом'якшення санкцій проти РФ

Франція назвала умови пом'якшення санкцій проти РФ Фото: глава МЗС Франції Лоран Фабіус

Санкції, введені Європейським союзом проти Росії, можуть бути пом'якшені в червні в тому випадку, якщо Москва буде виконувати мінські домовленості. Про це в інтерв'ю The Financial Times заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

"Якщо Росія буде з повагою ставитися до мінськими угодами, то санкції можуть бути ослаблені. Якщо відбудеться порушення, то санкції буде необхідно продовжити або навіть розширити", - пояснив глава МЗС Франції.

Відзначимо, в інтерв'ю FT Фабіус розкритикував Президента Росії Володимира Путіна за його рішення зняти ембарго на постачання зенітно-ракетних комплексів С-300 Ірану. За його словами, угода з Тегеранам необхідна не тільки для запобігання розповсюдженню ядерної зброї в регіоні, але і щоб "заспокоїти напруженість".

Нагадаємо, 15 квітня міністри закордонних справ країн G7 опублікувала комюніке, в якому говориться, що західні санкції проти Росії можуть бути скасовані тільки в тому випадку, якщо Москва виконає угоду про припинення вогню.

"Санкции не являются самоцелью: их продолжительность должна быть четко увязана с полной реализацией Россией минских соглашений и уважением суверенитета Украины", - подчеркнули главы МИД.

Нагадаємо, в березні 2014 р. низка країн, у тому числі США, Євросоюз, Австралія, Нова Зеландія і Канада, ввели санкції стосовно РФ. Зокрема, санкції ЄС передбачали заморожування активів і введення візових обмежень для осіб, включених в спеціальні списки, заборона компаніям країн, що наклали санкції, підтримувати ділові відносини з особами та організаціями, включеними в списки. Загострення ситуації на Сході України і катастрофа Boeing 777 в Донецькій області 17 липня 2014 року спровокувало подальше розширення санкцій.

13 марта Евросоюз официально продлил персональные санкции против России на полгода. Они были введены в 2014 г. и охватили в общей сложности 150 физических и 37 юридических лиц.