ua en ru

G7 назвала умови скасування санкцій проти РФ

G7 назвала умови скасування санкцій проти РФ "Велика сімка" розповіла, за рахунок чого санкції проти РФ будуть зняті

Західні санкції проти Росії можуть бути скасовані тільки в тому випадку, якщо Москва виконає угоду про припинення вогню, підписане в лютому в Мінську, і поважатиме суверенітет України. Про це йдеться в спільній заяві, яку міністри закордонних справ країн G7 (США, Німеччина, Франція, Італія, Канада, Великобританія, Японія) прийняли в середу на зустрічі в німецькому Любеку.

"G7 підкреслює тісний зв'язок між повним виконанням мінських угод та міжнародними санкціями", - йдеться в документі.

Міністри привітали перші кроки України та Росії на шляху до виконання угоди про припинення вогню, відзначивши "необхідність значного і швидкого прогресу у врегулюванні решти деталей".

Вони закликали всі сторони виконувати домовленості, а також до подальшого висновку важких озброєнь. Глави зовнішньополітичних відомств також заявили, що Росія повинна скористатися своїм "значним впливом" на бойовиків.

Як повідомляє Reuters, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр назвав виконання Росією Мінських угод умовою її повернення у розширену групу G8. Він нагадав, що саме дії Росії в Україні призвели до припинення її участі в "вісімці".

"З мого боку немає інтересу, як і, наскільки я знаю, ні в кого іншого, проводити політику стримування або навіть ізоляції Росії. Ми б дуже хотіли, щоб настали умови, за яких Росія могла б знову взяти участь у G8", - заявив Штайнмайєр.

Нагадаємо, раніше Федеріка Могерини також заявила, що ЄС не зацікавлений в ізоляції Росії.