ua en ru

Формування частини золотовалютних резервів України в рублях дозволить регулювати вплив російського товаропотоку на платіжний баланс, - експерт

Формування частини українських золотовалютних резервів у рублях дозволить Україні більш активно враховувати рублевий фактор при визначенні курсу гривні і регулювати вплив російського товаропотоку на платіжний баланс країни. Таку думку в коментарі виданню "Дзеркало тижня. Україна" висловив начальник управління макроекономічних досліджень "Укрсоцбанку" Тантелі Ратувухері.

"Високий статус долара і євро в Україні накладав відповідальність за валютні ризики в країні, перш за все на західні банки, а валютно-фінансова система країни перебувала в однобічній залежності від ринку цих валют. З підвищенням же статусу рубля з'являється можливість перерозподіляти валютні ризики між західними і російською валютою, а також між західними та російськими банками", - зазначив експерт.

Нагадаємо, в жовтні 2011 р. голова НБУ Арбузов і на той період в.о. міністра фінансів РФ Силуанов (зараз - міністр) підписали угоду про можливості оплати Україною російського газу в рублях. Перший рублевий платіж "Нафтогаз" здійснив у грудні 2011 р. Але в підсумку ця практика не отримала занадто широкого застосування.

У той же час прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на бізнес-форумі, який відбувся в Ялті в кінці вересня ц.р., заявив, що якщо Україна не має наміру проводити розрахунки з Росією в рублях, то не виключено, що їй скоро доведеться платити юанями.

Читайте також: Україні скоро доведеться платити юанями, якщо вона не хоче розраховуватися в рублях, - Медведєв