ua en ru

Фондовий ринок Європи в 2011 році виросте на 12-20%, - аналітики

Європейські фондові індекси в наступному році можуть зрости на 12-20%, пише агентство Bloomberg з посиланням на прогнози аналітиків. Цінні папери європейських компаній піднімуться в ціні завдяки м'якій грошовій політиці Федеральної резервної системи (ФРС) США, низької прибутковості на боргових ринках ЄС і високим прибуткам компаній регіону.
За прогнозами аналітиків, в 2010-2011 рр. прибутки компаній у середньому зростуть на 46%. Наприклад, Deutsche Bank, в 2011 р., як очікується, покаже зростання прибутку на 45%. Німецький автовиробник BMW і ірландська WPP Plc, найбільша в світі рекламна компанія, можуть збільшити свої доходи в 2011 р. на 18%. Зростання доходів французького виробника будматеріалів Cie de Saint-Gobain, за прогнозами, складе 28%.
Причиною бурхливого зростання прибутків стане збільшення попиту на продукцію європейських компаній. Зокрема, BMW збирається навіть скоротити термін традиційної різдвяної виробничої перерви, щоб впоратися з виконанням замовлень, що надійшли на автомобілі. Компанії з ФРН і Великобританії є найбільш переважними для інвестицій у Європі, вважають аналітики Morgan Stanley.
«Компанії переживають зростання прибутків, і для нас не буде сюрпризом, якщо зростання продовжиться», - відзначив аналітик JP Morgan Chase Міслав Матейка. Він очікує, що завдяки зростанню прибутків інвестори підуть на європейський фондовий ринок, який виросте в наступному році на 12%.
Аналітики Royal Bank of Scotland теж чекають ралі на європейських ринках у наступному році. На їхню думку, цьому сприятиме м'яка фінансова політика ФРС, низька прибутковість європейських боргових інструментів і привабливість корпоративних паперів в очах інвесторів.
Найбільший оптимізм відносно перспектив Європи висловлюють аналітики Goldman Sachs. За їх оцінками, індекс Stoxx Europe 600, у якому враховується динаміка акцій 600 найбільших компаній Європи, зросте наступного року на 20%. У 2010 р. зростання індексу склало 8,7%, британський FTSE 100 за 11 місяців поточного року виріс на 5%, німецький DAX - на 15%.
Очікування інвесторів узгоджуються з макроекономічними прогнозами. Наприклад, МВФ вважає, що в наступному році ВВП ЄС додасть 1,7%. Локомотивом європейського зростання залишається Німеччина, ВВП якої вже за підсумками 2010 р. збільшиться на 3,5%. За словами аналітика Credit Suisse Томаса Херманна, економіка Німеччини має зрости завдяки продовженню відновлення світової кон'юнктури і в 2011 р. «Наступного року ми очікуємо, що DAX додасть на 8,5%», - сказав Т.Херманн РБК daily.