ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 16 березня підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися 16 березня 2010 р. підвищенням провідних індексів напередодні засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, на якому буде ухвалено рішення по обліковій ставці. Аналітики не сумніваються, що американський Центробанк залишить облікову ставку в діапазоні 0-0,25%. Крім того, ринок сподівається, що ФРС, як і в колишні рази, пообіцяє утримувати ставку на мінімальному рівні протягом "тривалого періоду".

Увага інвесторів також спрямована на статистичні дані по економіці США. Зокрема, до початку торгової сесії була опублікована доповідь Міністерства праці США по цінах на імпортні товари і послуги в лютому 2010 р. Згідно з доповіддю, показник знизився на 0,3% порівняно з попереднім місяцем. Цікавими для гравців фондового ринку стали дані Міністерства торгівлі країни за лютий 2010 р. за обсягом будівництва нових будинків у країні. Показник знизився не так сильно, як чекали аналітики, а саме: на 5,9% - до 575 тис. одиниць. Тим часом, експерти прогнозували, що значення індексу в минулому місяці складе 570 тис. одиниць.

Ціни на нафту зростають напередодні зустрічі представників країн - членів ОПЕК 17 березня ц.р., на якій обговорюватимуться квоти нафтовидобутку. На цьому фоні акції компаній енергетичного сектора опинилися в плюсі. Котирування ConocoРhillips додали 1%, акції його конкурента Chevron Corp. - 0,3%, подорожчали на 0,5% цінних паперів нафтосервісної компанії Schlumberger Ltd.

На тлі зростання цін на метали підвищуються котирування акцій гірничодобувних компаній. На відкритті торгової сесії піднялися на 0,5% котирувань провідної в США алюмінієвої компанії Alcoa. Акції найбільшої золотодобувної компанії в світі Barrick Gold Corp. також в плюсі (2,6%), цінні папери її конкурента Goldcorp Inc. подорожчали на 2%.

У складі індексу Dow 30 в лідери зростання вибився диверсифікований фінансово-промисловий конгломерат General Electric Company і найбільший у світі виробник мікроелектроніки корпорація Intel Corp. Цінні папери компаній подорожчали на 1,9% і 3% відповідно. Менш вдало складаються фондові торги для одного з найбільших в світі виробників авіаційної техніки - Boeing Co. і американській машинобудівній корпорації Caterpillar. Акції компаній знизилися в ціні на 0,8%.

За станом на 16:57 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 16,40 пункту (+0,15%) - до 10658,55 пункту, індекс S&Р - на 5,27 пункту (+0,34%) - до 1154,41 пункту, індекс Nasdaq - на 11,58 пункту (+0,29%) - до 2369,02 пункту.