ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 14 грудня підвищенням провідних індексів на тлі новин з ОАЕ.

Фондові торги в США відкрилися 14 грудня підвищенням провідних індексів на тлі новин з Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ). Інвесторів обрадувала заява уряду емірату Абу-Дабі про надання емірату Дубай екстреного кредиту в об'ємі 10 млрд дол. на погашення боргів державного фонду Dubai World. Повідомлялося, що 4,1 млрд дол. з цієї суми підуть на фінансування боргів підконтрольного Dubai World девелопера Nakheel, термін виплати по яких закінчується сьогодні. Решта коштів буде направлена на покриття боргових зобов'язань, які повинні бути погашені до кінця квітня 2010 р., і загальні корпоративні цілі. Згода арабських держав на рефінансування боргів Dubai World може утримати цю компанію від банкрутства і запобігти виникненню нової хвилі фінансової кризи в світовій економіці.

Серед лідерів зростання опинилася високотехнологічна компанія Sun Microsystems, акції якої додали в ціні 9,3%. Сприятливо на котируваннях паперів компанії відбилося повідомлення Єврокомісії про те, що операція з придбання Sun компанією Oracle може дістати схвалення європейських регуляторів після поступок останньою, що стосуються системи управління базами даних MуSQL. Акції Oracle в зв'язку з цим подорожчали на 2,7%.

На 3,9% знизилася вартість цінних паперів найбільшою в світі нафтової компанії ExxonМobil, що оголосила про злиття з нафтогазовою компанією XTO Energy Inc. За умовами операції, схваленої радами директорів обох компаній, ExxonМobil випустить по 0,7098 звичайній акції в обмін на кожну звичайну акцію XTO, що є премією в 25% по відношенню до ціни акції XTO на момент закриття торгової сесії 11 грудня 2009 г. Загальна вартість операції з урахуванням боргових зобов'язань оцінюється в 41 млрд дол. Котирування XTO в першу годину торгів підскочили на 15,7%.

Не найсприятливішим чином складається торгова сесія для американського банку Citigroup, що оголосив про плани повернути 20 млрд держдопомоги шляхом емісії цінних паперів і використання інших фінансових інструментів. На цьому тлі акції Citigroup подешевшали на 5%.

Станом на 17:49 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 14,81 пункту (+0,14%) - до 10486,31 пункту, індекс Nasdaq - на 7,14 пункту (+0,33%) - до 2197,45 пункту, а індекс S&Р - на 3,77 пункту (+0,34%) - до 1110,18 пункту.