ua en ru

Фондові торги в США 14 грудня 2009 р. завершилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США 14 грудня 2009 р. завершилися підвищенням провідних індексів. На ринок позитивно вплинули корпоративні новини, а також повідомлення уряду емірату Абу-Дабі про надання емірату Дубай екстреного кредиту в об'сязі10 млрд дол. на погашення боргів державного фонду Dubai World. Повідомлялося, що 4,1 млрд дол. з цієї суми підуть на фінансування боргів підконтрольного Dubai World девелопера Nakheel, термін виплати по яких закінчується сьогодні. Решта коштів буде направлена на покриття боргових зобов'язань, які повинні бути погашені до кінця квітня 2010 р., і загальні корпоративні цілі. Згода арабських держав рефінансувати борги Dubai World може утримати цю компанію від банкрутства і запобігти виникненню нової хвилі фінансової кризи в світовій економіці.

Лідером зростання за підсумками торгів стала нафтогазова компанія XTO, котирування акцій якої підвищилися на 15,4%. Інвестори почали скуповувати акції компанії у зв'язку з повідомленням про злиття XTO з нафтовим гігантом ExxonMobil. За умовами операції, схваленої радами директорів обох компаній, ExxonMobil випустить 0,7098 звичайних акцій в обмін на одну звичайну акцію XTO, що є премією в 25% по відношенню до ціни акції XTO на момент закриття торгової сесії 11 грудня 2009 р. Загальна вартість операції з урахуванням боргових зобов'язань оцінюється в 41 млрд дол. Котирування акцій ExxonMobil в зв'язку з цим знизилися на 4,3%.

На 11% подорожчали папери високотехнологічної компанії Sun Microsystems. Сприятливо на котируваннях паперів компанії позначилося повідомлення Єврокомісії про те, що операція з придбання Sun компанією Oracle може дістати схвалення європейських регуляторів після поступок останньої, що стосуються системи управління базами даних MYSQL. Акції Oracle в зв'язку з цим подорожчали на 2,3%.

Не найсприятливішим чином торгова сесія завершилася для американського банку Citigroup, що оголосив про плани повернути 20 млрд дол. держдопомоги шляхом емісії цінних паперів і використання інших фінансових інструментів. За підсумками торгів акції Citigroup подешевшали на 6,3%.

Вдалося укріпити свої позиції на торгових майданчиках операторові кредитних карт Visa (+4,2%) на тлі повідомлення Standard & Poor's в кінці минулого тижня про те, що акції Visa будуть додані в розрахунок індексу S&P 500 замість виробника мережевого устаткування Ciena Corp.

За підсумками торгів 14 грудня індекс Dow Jones підвищився на 29,55 пункту (+0,28%) - до 10501,05 пункту, індекс Nasdaq - на 21,79 пункту (+0,99%) - до 2212,10 пункту, а індекс S&P - на 7,70 пункту (+0,70%) - до 1114,11 пункту.