ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися 25 січня зростанням індексу Nikkei на 1,15%

Фондові торги в Японії завершилися 25 січня 2011 р. зростанням індексу Nikkei на 1,15%. Підвищена активність серед гравців як в Японії, так і в цілому по ринках Азії була пов'язана з оптимістичними настроями трейдерів, які очікують впевнених фінансових показників компаній. Разом з тим зростання зведеного індикатора служило зміцнення американської та європейської валюти по відношенню до ієни, що позитивно позначається на фінансових показниках експортоорієнтованої економіки Країни сонця, що сходить, повідомляє РБК.

У позитивній зоні завершилася сьогоднішня сесія для акцій провідних представників фінансового сектору Японії. Зростання котирувань спостерігалося, зокрема, по паперах найбільшого в Японії за обсягом активів банку Mitsubishi UFJ Financial, що подорожчали, на 2,95%, і другого за ринковою вартістю банку країни Sumitomo Mitsui Financial Group (+1,42%). Крім того, акції брокерської компанії Nomura Holdings Inc. додали в ціні 1,32%, а її конкурента - Daiwa Securities Group - на 1,91%.

У плюсі закрилися і акції японських виробників електроніки. Зростання котирувань спостерігалося не тільки за рахунок зміцнення іноземних валют, а й завдяки позитивним очікуванням прийдешніх звітів компаній. Зокрема, папери виробника електронного устаткування Kyocera Corp. подорожчали на 1,8%, а найбільшого в світі виробника фототехніки Canon - на 0,73. Крім того, акції світового лідера в галузі виробництва електроніки Sony зросли в ціні на 2,31%, а виробника промислових роботів Fanuc - на 2,44%.
Окремо варто відзначити найбільшого в світі виробника магнітних головок для дисководів TDK Corp, що продає 80% продукції за кордоном. Котирування компанії виросли на 2,5%, після того як в ЗМІ з'явилася інформація про чергову інноваційної розробки японської корпорації.

Проте варто відзначити, що ринку цікаві не тільки самі фінансові показники. Так, багато експертів сходяться на думці, що почався сезон звітності повинен показати, яким чином японські підприємства мають намір підтримувати зростання бізнесу в довгостроковій перспективі з метою зміцнити довіру інвесторів і підтримувати їх інтерес до паперів компаній.

Зміцнення іноземних валют до ієни відбилося і на динаміці котирувань найбільших японських автовиробників. Папери автогіганта Toyota Motor Corp., Що одержує левову частку прибутку за кордоном, до закриття торговельних майданчиків додали в ціні 1,46%, а його конкурента Honda Motor Со. - 1,32%. У плюсі закрилися торги також для автоконцернів Nissan Motor Со. і Mazda Motor Corp., чиї котирування виросли на 1,93% і 0,41% відповідно.

За підсумками торгів 25 січня 2011 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 119,31 пункту (+1,15%) - до 10464,42 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,35 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 82,49 ієни / дол.