ua en ru

Фондові торги в Японії 3 серпня ц.р. закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,29%

Фондові торги в Японії 3 серпня 2010 р. закрилися зростанням зведеного індексу Nikkei на 1,29%, передає РБК. Приводом для оптимізму інвесторів послужила представлена напередодні доповідь американського Інституту з управління постачаннями, в якій повідомляється, що індекс ділової активності в промисловості США (ISM index) в липні 2010 р. знизився до 55,5 пункту в порівнянні з червневим значенням в 56,2 пункту, хоча аналітики прогнозували більш значне зниження показника.
Ще більше підбадьорили японських інвесторів новини з сировинних бірж, де було зафіксовано зростання цін на метали. З цієї причини вгору пішли котирування гірничодобувних компаній, у тому числі Mitsui Mining & Smelting Co. (+2,6%) І найбільшого в Японії виробника нікелю Sumitomo Metal Mining Co. (+3,5%).
Позитивну динаміку котирувань на цьому тлі продемонстрували також японські автовиробники. Ще на початку торгової сесії виросли в ціні акції найбільшої в світі автомобільної компанії Toyota, другого за величиною в Японії експортера автомобілів Mazda Motor Corp. і автомобілебудівного концерну Nissan Motor Co. Цінні папери подорожчали на 1,1%, 1,9% та 2,5%.
Крім того, ціна на нафту по ходу торгової сесії перевищувала 80 дол. Впевненим ростом на це відгукнулися котирування сировинних трейдингових компаній, у тому числі найбільшої в даному секторі в Японії Mitsubishi Corp., другої за величиною Mitsui & Co. і їхнього конкурента Itochu Corp. Цінні папери трейдерів подорожчали за підсумками торгової сесії на 4,7%, 4,4% і 5,6% відповідно.
Японський банківський сектор зазнав також впливу з боку європейських кредитних організацій - британської банківської групи HSBC Holdings Plc. і одного з найбільших французьких банків BNP Paribas, які представили фінансову звітність за I півріччя 2010 р., виявився вищим за прогнози аналітиків. Акції другого за ринковою вартістю Sumitomo Mitsui financial Group Inc. подорожчали на 0,8%, третього за ринковою вартістю Mizuho Financial Group Inc. - На 1,4%.
За підсумками торгів 3 серпня 2010 р. індекс Nikkei виріс на 123,70 пункту (+1,29%) - до 9694,01 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,14 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 86,44 ієни/дол.