ua en ru

Фондові торги в Японії 28 серпня завершилися зниженням індексу на 1,51%

Фондові торги в Японії 28 серпня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,51%. Японські інвестори, як і їх колеги по всьому світу, в першу чергу стурбовані міжнародно-політичною ситуацією на Близькому Сході, де конфлікт у Сирії привернув пильну увагу країн Заходу.

Низка країн, насамперед США, схиляються до необхідності військового втручання в сирійський конфлікт, де сили офіційного Дамаска протистоять повстанцям з 2011 р. Причиною ескалації агресивної риторики Заходу стали повідомлення про застосування сторонами конфлікту хімічної зброї. Особливі побоювання викликали повідомлення про застосування хімзброї передмістями Дамаска, де, за наявними даними, загинули сотні мирних жителів.

США і низка європейських країн, підкреслюючи, що застосування подібних методів не прийнятно в XXI столітті, розглядають можливість втручання в конфлікт, і заявляють, що у разі потреби подібні кроки можуть бути зроблені і без схвалення з боку Ради Безпеки ООН. Як заявляють анонімні джерела, знайомі з ситуацією, ракетні удари по військах президента Сирії Башара Асада можуть бути нанесені вже на цьому тижні, 29 серпня 2013 р.

На тлі нестабільної міжнародно-політичної ситуації в ході торгової сесії провідний японський індекс Nikkei досяг свого мінімального значення за два місяці, з 27 червня 2013 р. В цілому індекс втратив 17% зі свого пікового значення, досягнутого у травні 2013г.

Ще одним негативним фактором стало зміцнення ієни, що не забарилося позначитися на котируваннях великих японських експортерів. Так, акції Toyota Motor Corp. просіли в ціні на 2,3%, цінні папери Honda Motor Co. подешевшали на 2,4%, а ринкова капіталізація Sony Corp. скоротилася на 3,4%.

Котирування фінансових установ Японії на загальному негативному тлі пішли в "червону" поле. Так, ринкова капіталізація фінансової Sumitomo Mitsui скоротилася на 1,8%, акції Mizuho Financial Group втратили в ціні 1,5%, а вартість паперів Minato Bank впала на 1,2%.

Компанії, що спеціалізуються на роботі з нерухомістю, також відзначилися низхідною динамікою. Так, акції Daiwa House Industry просіли в ціні на 1,07%, котирування Mitsui Fudosan просіли на 1,1%, а ринкова капіталізація Sumitomo Realty & Development скоротилася на 0,8%.

За підсумками торгів 28 серпня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 1,51% і склав 13338,46 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,02 ієни і становив на закритті фондових торгів 97,12 ієни/дол.