ua en ru

Фондові торги в Японії 21 червня завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,66%

Фондові торги в Японії 21 червня 2013 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,66%, чому сприяло ослаблення ієни, традиційно сприятливо впливає на котирування компаній-експортерів, одержуючих значний відсоток виручки від реалізації продукції за кордоном.

У той же час тиск на котирування надавав зовнішній фон, що характеризується обвалом біржових індикаторів на американських торгових майданчиках в середньому на 2,3% на тлі несприятливих макроекономічних новин і песимізму інвесторів, пов'язаного з наміченим на середину 2014 р. згортанням програми скупки активів Федеральної резервної системи (ФРС) США.

Зниження котирувань компаній окремих секторів викликав обвал на товарних біржах. До кінця дня 20 червня ц.р. ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet опустилися на 3%, що викликало зниження капіталізації нафтогазових компаній. Нафта дешевшала через ліквідацію довгих позицій, зумовленої побоюваннями ослаблення глобального попиту на енергоносії. Сигналом до активних продажів нафтових ф'ючерсів послужили дані про уповільнення темпів зростання економіки Китаю.

На негативному інформаційному тлі зниженням котирувань відзначився фінансовий сектор. Так, акції інвестиційної Nomura Holdings втратили в ціні 3,9%, котирування кредитних організацій Mitsubishi UFJ Financial Group і Mitsui Financial Group втратили 2,6% і 0,8% відповідно. У цілому сектор знизився на 4%.

Крім того за підсумками торгів помітно "просіли" котирування нафтогазового сектора. На 1,56% знизилися в ціні акції Inpex.

Папери компаній-експортерів переважно зростали в ціні: акції виробника робототехніки Fanuc виросли в ціні на 2,95%, виробника споживчої електроніки Sony - на 0,59%, виробника фототехніки Canon - на 1,71%.

За підсумками торгів 21 червня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 1,66% і склав 13230,13 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,89 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 97,79 ієни/дол.