ua en ru

Фондові торги в Японії 2 серпня завершилися зростанням індексу Nikkei на 3,29%

Фондові торги в Японії 2 серпня 2013 р. завершилися значним підвищенням індексу Nikkei, який злетів на 3,29%. Основним приводом для такого вдалого завершення сесії став загальний позитивний фон, де фондові торги в США закрилися істотним зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних новин.

Так, індекс S&P 500, піднявшись на 1,3%, завершив торговельну сесію новим рекордом, закрившись вище позначки 1700. До відкриття торгів міністерство праці США повідомило, що кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 27 липня 2013 р. знизилося до 326 тис. проти прогнозу в 345 тис. вимог.

Тепер увага інвесторів прикута до майбутніх макроекономічних новин: на 2 серпня ц.р. запланована публікація нових даних по ринку праці в США, які не забаряться позначитися на настрої гравців.

Хорошою новиною стало повідомлення про те, що провідні центробанки зберігають свою політику незмінною. Ознаки стабілізації американської економіки і посилення долара також, на думку аналітиків, надали позитивний вплив на хід торгів.

Оптимізму інвесторам додали корпоративні новини, у тому числі звіт такі великих компаній, як Sony і Sharp Corp. Котирування виробників електроніки піднялися на 0,9% і 3,4% відповідно після того, як обидві компанії оприлюднили результати квартальної діяльності, відзначившись зростанням прибутку.

На тлі слабкої ієни свої позиції вдалося закріпити великим компаніям-експортерам. Так, акції виробника фототехніки Canon Inc піднялися на 1,9%, його конкурента Ricoh Co. Ltd. - на 1,2%, цінні папери FUJIFILM Holdings подорожчали на 4,1%, а ринкова капіталізація Panasonic Corporation зросла на 1,1%.

Акції автовиробника Toyota Motor подорожчали на 3,4%, котирування Nissan Motor Co. піднялися на 3,08%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. зросла на 2,9%.

Кредитні установи Японії також відзначилися зростанням котирувань. Цінні папери Sumitomo Mitsui додали в ціні 2,4%, акції Mizuho Financial Group подорожчали на 1,8%, а ринкова капіталізація Minato Bank збільшилася на 2,9%.

Сектор металургійних компаній торгувався в "зеленій" зоні. Ринкова капіталізація Sumitomo Metal Mining зросла на 2,4%, акції Nippon Steel подорожчали на 1,3%, а цінні папери JFE Holdings додали в ціні 5,6%.
За підсумками торгів 2 серпня 2013 р. індекс Nikkei піднявся на 3,29% і склав 14466,16 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,19 ієни і становив на закритті фондових торгів 99,52 ієни/дол.