ua en ru

Фондові торги в Японії 11 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,95%

Фондові торги в Японії 11 жовтня 2011 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,95% після яка пройшла в неділю, 9 жовтня, зустрічі канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Ніколя Саркозі, в ході якої лідери двох країн в черговий раз запевнили інвесторів, що зроблять все необхідне для забезпечення європейських банків достатнім рівнем капіталу, а також встановили термін у три тижні (до 3 листопада 2011 р.), протягом якого повинен бути розроблений план з рекапіталізації банків і рішенням грецької проблеми. Нагадаємо, фондові торги в Японії наканунене проводилися у зв'язку з національним святом - Днем здоров'я і спорту.
Акції другої за величиною в Японії публічної фінансової групи - Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. піднялися в ціні на 2,4%, першої публічної - Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. - на 2,1%.
Котирування автомобілебудівної компанії Mazda Motor Corp., 20% експорту якої припадає на країни Європи, піднялися на 5,4%, Honda Motor Co. Ltd. - на 5,62%. Папери Nissan Motor Co. Ltd. - третього за величиною автовиробника Японії (80% продажів якого припадають на закордонні ринки) - додали в ціні 2,3%.
Ціни на нафту досягли максимуму з 21 вересня 2011 року., відправивши котирування енергетичних компаній в зелену зону. Папери найбільшої нафтогазової компанії Японії Inpex Corp. подорожчали на 3,2%, другий за величиною Japan Petroleum Exploration Co. - на 3,1%.
Виробник промислових роботів Fanuc Corp. додав у свій актив 4,6% після того, як Токійська біржа повідомила, що акції компанії будуть включені в розрахунок індексу Topix Core 30. Акції одного з найбільших у країні виробників офісної техніки Ricoh Co. Ltd., 20% продажів якого припадає на країни Європи, подорожчали на 4,9%, виробника електроніки Sony Corp. - на 5,51%.
Учасники ринку відіграли сьогодні випущені на минулому тижні дані по ринку праці США, які розвіяли побоювання інвесторів навколо стану провідної світової економіки.
За підсумками торгів 11 жовтня 2011 р. індекс Nikkei підвищився на 168,05 пункту (1,95%) і склав 8773,67 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,02 ієн і склав на закритті торгів 76,67 ієни/дол.