ua en ru

Фондові торги в США закрилися 21 грудня зростанням звідних індикаторів

Фондові торги в США закрилися 21 грудня 2010 р. зростанням звідних індикаторів. Позитивна динаміка котирувань і підвищена активність трейдерів пояснюються тим, що з кожним днем на ринку все більше зростає довіра до майбутнього американської економіки. Експерти відзначають, що зростання прибутків компаній, оптимістичні корпоративні прогнози щодо подальшого зміцнення бізнесу, а також загальна ситуація в американській економіці служать позитивними сигналами для гравців. Разом тим багато аналітиків сходяться на думці, що багатостраждальна Європа з її борговими проблемами більше не підкине неприємних сюрпризів, що також додає впевненості в "завтрашньому дні", повідомляє РБК.
Інформаційний фон сприятливо позначився на динаміці котирувань американських банків. До закриття торговельних майданчиків цінні папери найбільшого в США Bank of America Corp. встигли подорожчати на 2,85%, а фінансової корпорації Citigroup Inc. і банку Wells Fargo & Co. - На 0,64% і 2,39% відповідно. Вище ринку торгувалися акції банків Morgan Stanley і JPMorgan Chase, що додали в ціні за підсумками сесії 2,28% і 2,63% відповідно, а також оператора кредитних карт American Express (+1,72%).
Також не обійшли стороною учасники ринку і новину про те, що канадська банківська група Toronto-Dominion Bank Group (TD Bank) купує у приватного інвестфонду Cerberus Capital Management колишній підрозділ американського автоконцерну Chrysler Group LLC - Chrysler Financial, що спеціалізується на наданні фінансових послуг в автомобільній галузі , за 6,3 млрд дол. Трейдери сприйняли цю новину з оптимізмом, в результаті чого акції TD Bank, що торгуються в Нью-Йорку, подорожчали на 3,74%.
У плюсі закрилися акції американських горнодобитчіков, чому стало зростання цін на золото. Експерти вже відзначають, що "метал богів" у 2010 р. зміг подорожчати на 27%, а в грудні ціна за тройську унцію досягала навіть рекордних 1431,25 дол., після чого послідувала деяка корекція. Тим часом пройшли торги підняли ціни на золото до рівня в 1390 дол./унція і, як очікується, в найближчі два місяці ситуація докорінно не зміниться. Проте сам факт такого стрімкого зростання цін за останні місяці наштовхує аналітиків на думку про можливе розростанні "золотого" бульбашки.
Тим не менш, поки подібні панікерські настрої не мають широкого поширення, і всякий ріст цін на метали призводить до зростання котирувань представників даного сектора. Зокрема, цінні папери алюмінієвого гіганта Alcoa Inc. і мідновидобувної Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. подорожчали на 0,8% і 1,9% відповідно, а папери найбільших у країні сталеливарних компаній USSteel Corp. і AK Steel Holding - на 1,74% і 3,55%. Додали в ціні папери найбільшого в світі виробника землерийного устаткування Caterpillar, подорожчавши на 1,43%.
Також подорожчали папери гірничодобувної компанії Alpha Natural Resources (+2,78%), яка займається в основному розробкою вугілля в Аппалачах - гірському масиві на сході Північної Америки. Зростанню котирувань послужили чутки про те, що Alpha Natural збирається поглинути свого американського конкурента Massey Energy (+0,78%).
Успішним виявився сесія для нафтових компаній Нового Світу, причиною чого стало підвищення цін на американську легку нафту на терміновій товарній біржі в Нью-Йорку до 89,82 дол./бар. У результаті котирування нафтових гігантів ExxonMobil і ConocoPhillips підросли на 0,7% і 0,97%, а їх конкурентів - Chevron і Marathon Oil - на 0,5% і 0,8% відповідно. У позитивному напрямку рухалися котирування нафтосервісних підприємств Schlumberger і Halliburton, чиї акції закрилися в плюсі на 0,32% і 0,35%.
Зростанням котирувань закінчився торговий день для американського розробника програмного забезпечення Adobe Systems. Вже після закриття торгів 20 грудня компанія відзвітувала про результати за минулий 2009-2010 фінансовий рік, що завершився 3 грудня 2010 р. Учасникам ринку припав до смаку зростання чистого прибутку більш ніж удвічі - до 774,68 млн дол., а також значне зростання виручки - до 3,8 млрд дол. Разом з тим прогноз компанії на майбутні періоди послужив інвесторам не меншим сигналом для покупок, що призвело до зростання котирувань акцій Adobe Systems більш ніж на 6%.
За підсумками торгів 21 грудня 2010 індекс "блакитних фішок" Dow Jones збільшився на 55,03 пункту (+0,48%) - до 11533,20 пункту, індекс "широкого ринку" S&P піднявся на 7,52 пункту (+0 , 60%) - до 1254,60 пункту. Високотехнологічний індекс Nasdaq зріс на 18,05 пункту (+0,68%) - до 2667,61 пункту.