ua en ru

Фондові торги в Європі сьогодні відкрилися незначним зниженням основних індексів

Фондові торги в Європі 12 вересня відкрилися незначним зниженням основних індексів у зв'язку як з позитивними, так і негативними міжнародними і корпоративними новинами.

Відносно позитивним фактором, що робить вплив на хід торгів, є ситуація навколо Сирії. Зниження напруженості навколо конфлікту, можливість вирішити проблему без авіаударів США виразно додали оптимізму на торгових майданчиках. Тим не менш, зберігається загальна невизначеність щодо сирійського питання, оскільки початок Заходом силових дій проти офіційного Дамаска, як і раніше можливо.

Все ще в напрузі тримає європейських інвесторів засідання Комітету з операцій на відкритому ринку Федеральної резервної системи (ФРС) США, заплановане на наступний тиждень. На цьому засіданні може бути прийнято рішення про початок згортання програми "кількісного пом'якшення", що неминуче призведе до деякого просіданню бірж. Тому гравці уважно стежать за макроекономічними даними з США, які можуть прискорити або відстрочити прийняття такого рішення.

Чималий вплив на хід торгів зробили і корпоративні новини європейських компаній. Так, акції французького медіаконгломерата Vivendi SA, власника найбільшої у світі компанії звукозапису Universal, підскочили на 2,4%. Приводом до цього послужила інформація про плановане на початку 2014 р. розділі корпорації на дві фірми - з управління телекомунікаціями і по веденню медіабізнесу. На 2,6% зменшилася ринкова капіталізація EDF, найбільшої в Європі енергетичної компанії (чверть виробленого в Євросоюзі електрики). Це відбулося на тлі оголошеної продажу пакета цінних паперів EDF другим за величиною акціонером Norges Bank на суму 279 млн євро.

На цьому тлі європейські банки відзначилися змішаною динамікою. Так, котирування акцій британського Royal Bank of Scotland знизилися на 0,2%, акції Lloyds Banking втрачають в ціні 0,7%, зате ринкова капіталізація Barclays збільшилася на 0,6%. Акції французького Societe Generale ростуть в ціні на 0,7%, котирування BNP Paribas також зросли на 0,6%, а ринкова капіталізація Credit Agricole скоротилася на 0,3%. Цінні папери німецького Commerzbank подорожчали на 0,1%, а конкурує з ним Deutsche Bank знаходиться серед лідерів зростання - його акції додали 0,7%.

Змішана динаміка спостерігається і в секторі телекомунікаційних компанії Європи. Ринкова капіталізація британської Vodafone знизилася на 0,7%, акції Telecom Italia додали в ціні 0,5%, котирування Orange серйозно зросли - на 1,7%, а цінні папери Deutsche Telekom додали в ціні 0,3%.

Станом на 11:33 за Києвом британський індекс FTSE 100 знизився на 4,45 пункту (-0,07%) і становить 6583,85 пункту, німецький DAX знизився на 5,33 пункту (-0,06%) - до 8490,40 пункту, французький CAC 40 знизився на 6,06 пункту (-0,15%) - до 4112,99 пункту, а швейцарський SMI опустився на 2,75 пункту (-0,03%) - до 8048,56 пункту.