ua en ru

Фондові торги в Європі 8 вересня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 8 вересня відкрилися зниженням провідних індексів. На настрої інвесторів певною мірою позначається гнітюче положення на світових фондових біржах, повідомляє РБК. Так, зведений індекс Nikkei 225 на закритті торгів в Японії знизився на 1,97%, що було обумовлене зниженням курсу долара по відношенню до ієни до 15-річного мінімуму, а також зміцненням національної японської валюти по відношенню до євро. Американські фондові майданчики сьогодні також закрилися зниженням провідних індикаторів. Величезний вплив на біржову атмосферу США зробила поширена в американських ділових ЗМІ інформація, згідно якої в ході проведення стрес-тестів аналітики Старого Світу не дуже критично віднеслися до активів європейський кредитних організацій, недооцінивши ступінь ризиків. Більш того, в європейському банківському секторі зберігається інтрига, оскільки на минулій напередодні зустрічі міністрів фінансів країн Європейського союзу не було прийнято остаточного рішення про податок на фінансову діяльність.
Засмутили інвесторів також опубліковані сьогодні Федеральним статистичними агентством Німеччини макроекономічні дані. Відомство повідомило про зростання профіциту торгового балансу країни до 12,7 млрд євро (з урахуванням сезонних коливань), проте даний показник розійшовся з консенсус-прогнозами аналітиків, котрі очікували значення показника на рівні 13 млрд євро. Більш того, статистика показала, що за липень 2010 р. обсяг німецького експорту знизився порівняно з попереднім місяцем на 1,5%.
Не дуже життєстверджуючу статистику опублікувало сьогодні Головне митне управління Франції, що повідомило, що негативне сальдо торгового балансу країни в липні 2010 р. з врахуванням сезонних коливань склало 4,18 млрд євро., тоді як аналітики чекали значення показника на рівні 4,1 млрд євро.
На цьому фоні по низхідній траєкторії рухаються котирування організацій банківського сектора, котрий чутливо реагує на те, що відбувається в економічній сфері. Акції британських Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland і Lloyds Banking Group подешевшали відповідно на 3,2%, 1,6%, 1% і 0,5%. Знизилися також котирування французьких BNP Paribas (-1,6%), Societe Generale (-3,1%) і Credit Agricole (-5%). Папери німецьких Deutsche Bank і Commerzbank на відкритті біржової сесії також пішли в "червону зону" - 3,2% і 1,7% відповідно.
Окремо варто відзначити, що нестримно пішли вниз котирування National bank of Greece (-9,6%), що повідомив сьогодні про плани по додатковому розміщенню акцій на суму 2,8 млрд євро. Всі виручені кошти, за заявою банку, підуть на боротьбу з борговою кризою.
Активні торги проходять сьогодні по акціях британської телекомунікаційної компанії Vodafone Group Plc. (-1,1%) - найбільшого за об'ємом виручки оператора стільникового зв'язку. У розміщеному сьогодні на Лондонській фондовій біржі повідомленні йдеться, що вона завершила продаж частки в 3,2% в китайському мобільному операторові China Mobile, виручивши за це близько 6,5 млрд дол.
Станом на 11:50 за Києвом британський індекс FTSE 100 знизився на 42,59 пункту (-0,79%) - до 5365,23 пункту, французький CAC 40 - на 24,07 пункту (-0,66%) - до 3619,74 пункту, німецький DAX - на 42,80 пункту (-0,70%) - до 6075,09 пункту, швейцарський SMI - на 41,67 пункту (-0,66%) - до 6318,53 пункту.