ua en ru

Фондові торги в Європі 7 листопада відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 7 листопада 2011 р. відкрилися зниженням провідних індексів, незважаючи на те, що грецькі політики домовилися про формування нового коаліційного уряду, який буде займатися питаннями виведення країни з боргової кризи. Нагадаємо, в минулі вихідні грецький парламент проголосував проти розпуску уряду прем'єр-міністра Георгіоса Папандреу. У своїй промові перед Законодавчими зборами напередодні голосування Г.Папандреу заявив, що виступає за створення коаліційного уряду. Після консультації представників правлячої партії і опозиції сторони домовилися, що дострокові вибори відбудуться 19 лютого 2012 р.
Зростання біржових індикаторів перешкоджають побоювання інвесторів щодо можливостей лідерів єврозони впоратися з проблемами в регіоні на тлі подій в Італії. Раніше член керуючого комітету Європейського центробанку (ЄЦБ) Ів Мерш в інтерв'ю італійським ЗМІ повідомив, що організація може припинити скупку італійських держоблігацій, якщо країна не вживатиме необхідних кроків для скорочення держборгу.
Певним чином на хід торгів могла вплинути новина про те, що три основних грецьких банку Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias і Piraeus Bank випустили облігації (під гарантії уряду), які можуть використовуватися в якості застави для отримання фінансування від ЄЦБ. Про це напередодні увечері повідомила британська ділова преса.
Зазначимо, що сьогодні у другій половині дня в Брюсселі відбудеться засідання міністрів фінансів країн єврозони, до якого буде прикута увага інвесторів. На конференції будуть обговорюватися питання, що стосуються розширення кредитного потенціалу Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
Напередодні зустрічі міністрів фінансів країн єврозони на відкритті фондових торгів зниженням котирувань відзначилися європейські кредитні організації: акції Barclays, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group подешевшали на 2,81%, 1,08% і 0,85% відповідно, папери німецьких Deutsche Bank і Commerzbank - на 2,75% і 0,24% відповідно. Котирування французьких BNP Paribas і Societe Generale опинилися в лідерах зниження в банківському секторі, втративши 3,4% і 4% відповідно.
До відкриття торгів британський бюджетний авіаперевізник Ryanair повідомив, що за I півріччя 2011-2012 фінансового року (завершилося 30 вересня ц.р.) його чистий прибуток збільшився порівняно з аналогічним періодом попереднього фінроку на 28% - до 543,5 млн євро. Виручка компанії за звітний період виріс на 24% - до 2,7 млрд євро. Однак оприлюднені дані не змогли надати підтримку ринку, котирування компанії втратили 3,4%.
Зазначимо, що пізніше французька косметична компанія l'oreal оприлюднить свої результати по продажам в III кварталі 2011 року. Напередодні публікації акції концерну подешевшали на 1,34%.
Станом на 10:36 по Києву британський індекс FTSE 100 знизився на 52,20 пункту (-0,94%) - до 5474,96 пункту, німецький DAX - на 86,59 пункту (-1,45%) - до 5879,57 пункту, французький CAC 40 - на 59,55 пункту (-1,91%) - до 3064,00 пункту, а швейцарський індекс SMI - на 15,60 пункту (-0,28%) - до 5644,23 пункту.