ua en ru

Фондові торги в Европе 7 червня відкрилися пониженням провідних індексів услід за ринками США і Азії.

Фондові торги в Европе 7 червня відкрилися пониженням провідних індексів услід за ринками США і Азії, де спостерігалися розпродажі, повідомляє РБК. Торгові майданчики Японії закрилися значним падінням котирувань. Звідний індекс Nikkei, що відображає вартість акцій 225 компаній першої секції Токійської біржі, за підсумками торгів впав на 3,84%, закрившись на позначці 9520,80 пункту. Це стало найбільшим процентним зниженням індексу за один торговий день з березня 2009 р. Американські фондові торги 4 червня завершилися падінням індексу Dow Jones на 3,15% - до 9931,97 пункту. Негативна динаміка котирувань в США була викликана доповіддю Міністерства праці США, згідно якій зростання числа робочих місць в несільскогосподарських галузях в травні 2010 р. опинилося гірше прогнозованого і склало лише 431 тис., тоді як аналітики очікували зростання показника на 513 тис.
Крім того, побоювання інвесторів, пов'язані з борговою кризою в єврозоні, загострилися, чому сприяли останні новини з Угорщини. Уряд країни звинуватив колишні власті у фальсифікації даних про стан державних фінансів. На цьому фоні гравці фондового ринку чекають повторення "грецького сценарію".
Банківський сектор відреагував на подібні новини зниженням котирувань. Акції провідних британських банків втратили в ціні понад 2%: папери Barclays, Lloyds Banking Group і Royal Bank of Scotland подешевшали на 2%, 2,7% і 2,5% відповідно. Акції французьких Credit Agricole і BNP Paribas опустилися в ціні на відкритті торгової сесії на 1,7% і 2,2% відповідно. Котирування німецьких Deutsche Bank і Commerzbank також знизилися - на 1,7% і 1,9%.
Зниження ціни на американську легку нафту до позначки нижче 70 дол./бар. спровокувало падіння котирувань крупних енергетичних компаній: акції британо-голандскої Royal Dutch/Shell і французької Total подешевшали на 1% і 1,4% відповідно, папери італійської ENI - на 0,7%. Єдиним виключенням в цьому секторі сталі котирування британської BP, які демонструють висхідну динаміку на тлі сприятливих новин з Мексиканської затоки, де операція по зупинці витоку нафти проходить, в цілому, достатньо вдало. Акції BP подорожчали на 0,6%.
Негативна динаміка котирувань спостерігається і серед гірничовидобувних компаній, акції яких дешевшають услід за зниженням цін на метали, пов'язаного з падінням попиту на них: папери британо-австралійских Rio Tinto і ВНР Billiton подешевшали на 1,9% і 1,4% відповідно, акції Anglo American - на 2%, швейцарською Xstrata - на 2,5%.
Увагу інвесторів сьогодні привертають і новини з області злиття і поглинань. Сьогодні стало відомо про те, що іспанська фармацевтична компанія Grifols, один з лідерів у виготовленні препаратів з плазми крові, домовилася про покупку американської Talecris Biotherapeutics за 4 млрд дол. У повідомленні іспанської компанії сказано, що операція була схвалена радами директорів обох компаній і буде рекомендована для схвалення акціонерами. Очікується, що синергетичний ефект від операції складе 230 млн дол. на рік. Річний виторг об'єднаної компанії по проформі складе приблизно 2,8 млрд дол. на рік при цьому 58% доходу припаде на Північну Америку, 28% - на Європу і 14% - на решту країн.
Інвестори чекають також засідання Європейського центрального банку, яке відбудеться 10 червня, на якому буде ухвалено рішення по ставці.
За станом на 12:05 по Києву британський індекс FTSE 100 знизився на 55,87 пункту (-1,09%) - до 5070,13 пункту, німецький DAX - на 53,12 пункту (-0,89%) - до 5885,76 пункту, французький CAC 40 - на 49,2 пункту (-1,42%) - до позначки 3406,41 пункту; швейцарський індекс SMI - на 46,42 пункту (-0,74%) - до 6252,55 пункту.