ua en ru

Фондові торги в Європі 5 грудня відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі відкрилися боковим рухом провідних індексів з тенденцією до зниження. Аналітики пророкують зниження котирувань протягом сьогоднішньої торгової сесії до мінімальних значень за останні 7 тижнів. Обережність інвесторів, з одного боку, підігрівають макроекономічні новини із США, з іншого - ряд важливих заяву Європейського центрального банку (ЄЦБ), які будуть зроблені сьогодні.

Напередодні незалежний провайдер даних ADP опублікував дані по зайнятості в США за листопад 2013 р. Результати приголомшили гравців ринку: переглянутий жовтневий показник склав 184 тис. нових робочих місць (проти 130 тис., як передбачалося раніше). Попередні дані ADP за листопад 2013 р. приріст на 215 тис. місць. Знаючи про те, що керівництво ФРС США уважно спостерігає за ринком праці, інвестори побоюються, що рішення про урізання QE3 може бути прийнято вже через два тижні, на засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федрезерву.

В самій Європі в 16:45 мск ЄЦБ озвучить своє рішення щодо облікової ставки. Аналітики сумніваються, що вона буде знижена, оскільки і так знаходиться на рекордно низькому рівні - 0,25%. Втім, місяць тому ЄЦБ здивував усіх, знизивши ставку до цього значення з 0,5%, хоча експерти очікували, що вона буде збережена. У зв'язку з цим велика увага буде прикута до наступної за рішенням за обліковою ставкою прес-конференції (розпочнеться о 17:30 мск), на якій ЄЦБ озвучить подальшу стратегію своєї монетарної політики і, зокрема, повідомить, чи будуть прийняті подальші заходи зі стимулювання європейської економіки, яка поки демонструє досить слабкі ознаки відновлення.

Також сьогодні оприлюднить дані за обліковою ставкою і Центробанк Великобританії.

Каталізаторами руху котирувань акцій компаній сьогодні є численні новини про угоди по злиттю і поглинанню. Так, акції німецької хімічної і фармацевтичної групи Merck KGaA дорожчають на 3,4% після заяви про купівлю англійської компанії AZ Electronic Materials, яка виробляє хімічні речовини, використовувані для виробництва, в тому числі, планшетів Apple iPad. Сума операції складе близько 2,57 млрд дол.

Французький автоконцерн Renault отримав схвалення китайських регуляторів на створення спільного підприємства з другим за розміром китайським автопроиводителем Dongfeng Motor Group, який буде випускати і продавати автомобілі на території КНР. В результаті котирування Renault ростуть на 0,8%.

В європейському банківському секторі також багато новин. Наприклад, французький банк BNP Paribas погодився на купівлю польського підрозділу Bank BGZ, який належить нідерландському кредитору Rabobank, за 4,2 млрд злотих (1,4 млрд дол.). Radobank заявив, що це ще один знак того, що локальний банківський сектор зараз переживає стадію швидкої консолідації. Тим часом вартість акцій BNP Paribas зростає на 0,6%.

Швейцарський банк Credit Suisse, навпаки, заявив про продаж свого бізнесу з надання привілейованих банківських послуг в Німеччині франкфуртському Bethmann Bank, який, у свою чергу, є частиною голландського фінансового конгломерату ABN Amro. Цінні папери Credit Suisse зовсім незначно зростають в ціні - на 0,04%.

Німецький Deutsche Bank, а точніше її підрозділ в Токіо, звинувачений у порушенні японського законодавства. Японська наглядова організація повідомила, що співробітники банку витратили понад 6 млн ієн (близько 58 тис. дол.) на надання спеціальних привілеїв" керівництву трьох пенсійних фондів (які за японським законодавством вважаються державними службовцями). Гроші були витрачені, зокрема, на "розваги" керівництва, очевидно, щоб розташувати ці пенсійні фонди скористатися послугами банку. В результаті звинувачень акції німецького банку "просіли" в вартості на 0,2%.

Станом на 13:00 мск 5 грудня британський індекс FTSE 100 знижується на 0,70 пункту (-0,01%) - до 6509,27 пункту, німецький DAX втрачає 2,33 пункту (-0,03%) - до 9138,30 пункту, французький CAC 40 знижується на 3,71 пункту (-0,09%) - до 4144,81 пункту, а швейцарський SMI піднявся на 1,19 пункту (+0,01%) - до 8046,73 пункту.