ua en ru

Фондові торги в Європі 22 серпня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 22 серпня 2011 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. Експерти говорять про те, що на європейських біржах спостерігається ефект технічного відскоку після розпродажів в ході попередньої торгівельної сесії. Зовнішній фон - негативний: ринки США і Азії завершили торгівельний день в "мінусі" на тлі стурбованості інвесторів відносно нового витка рецесії в світовій економіці.
Тим часом ситуація з борговою кризою в Європі стає все напруженіше. У минулі вихідні канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що не дозволить фінансовим ринкам диктувати політику державам, вказавши, що питання про випуск облігацій єврозони як інструменту для подолання боргової кризи зараз має бути закритий.
Відзначимо, що в Європі поки немає єдності відносно випуску облігацій, які багато аналітиків вважають дієвим виходом з боргової кризи, що охопила регіон. В першу чергу проти такого рішення виступають Франція і Німеччина. Відсутність у лідерів провідних економік ЄС ентузіазму відносно цієї ініціативи пояснюється тим, що в разі подібної емісії фінансове навантаження на країни з сильною економікою різко збільшиться.
У такій ситуації інвестори вважають за краще не ризикувати, вкладаючи кошти в надійніші активи. На відкритті торгів зростають в ціні акції компаній "захисних" секторів, до яких гравці фондового ринку прибігають в непрості часи у пошуках "тихої гавані".
У помітному "плюсі" відкрили сесію паперу фармацевтичних компаній - котирування Glaxo Smith Kline і Astra Zeneca піднялися на 1,69% і 1,3% відповідно. Акції німецьких енергетичних компаній RWE і E.On виросли в ціні на 0,65% і 2,07%. Крім того, дорожчають акції телекомунікаційних компаній - папери Deutsche Telekom, Vodafone Group і BT Group піднялися в ціні на 1,41%, 1,25% і 1,36% відповідно.
Станом на 11:14 кск британський індекс FTSE 100 підвищився на 42,41 пункту (+0,84%) - до 5083,17 пункту, німецький DAX - на 0,34% - до 5480,27 пункту, швейцарський індекс SMI - на 17,47 пункту (+0,34%) - до 5111,22 пункту, французький CAC 40 - на 35,28 пункту (+1,17%) - до 3052,27 пункту.