ua en ru

Фондові торги в Європі 21 грудня відкрилися підвищенням провідних індексів слідом за ринками США

Фондові торги в Європі 21 грудня відкрилися підвищенням провідних індексів услід за ринками США, які завершили торгівельну сесію в суттєвому "плюсі", додавши 2,9-3,2%. Оптимізму інвесторів сприяли позитивні макроекономічні дані, що свідчать про поліпшення ситуації в американській економіці. Так, згідно звіту Міністерства торгівлі США, обсяг будівництва нових будинків в США в листопаді 2011 р. в порівнянні з попереднім місяцем підвищився на 9,3% і склав 685 тис. одиниць, досягнувши максимального рівня більш ніж за півтора роки. Показник також виявився значно вищим за прогноз аналітиків, які очікували, що він складе 635 тис. будинків.
Як відзначають аналітики IG Markets, в цілому на біржах напередодні різдвяних свят (24-25 грудня оголошується католицьке Різдво) панує позитивний настрій, не дивлячись на боргову кризу, що продовжується в єврозоні, і дії рейтингових агентств.
На відкритті фондових торгів котирування європейських банків спрямувалися вгору: акції британських Barclays, HSBC і німецького Deutsche Bank подорожчали на 2,5%, 0,24% і 2,7% відповідно.
Акції найбільшого італійського банку UniCredit підтримали тенденцію до значного зростання в банківському секторі, підвищившись в ціні на 2,4%, не дивлячись на те, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings напередодні знизило рейтинги банку, зберігши "негативний" прогноз за ним. Довгостроковий рейтинг UniCredit був знижений з А до А-, а короткостроковий - з F1 до F2. Разом з пониженням рейтингу UniCredit агентство Fitch також повідомило про пониження прогнозу за рейтингами чотирьом найбільшим банкам Франції і передивляється прогнозів по найбільших банках Італії і Іспанії з можливим пониженням.
Папери нафтогазових компаній Європи також торгуються в "плюсі". Акції британської BP, британо-голандскої Royal Dutch/Shell і французької Total підвищилися в ціні на 2,46%, 2,57% і 2,91% відповідно. На котирування останньої могла вплинути інформація про те, що раніше представники компанії повідомили, що видобуток нафти компанії в Лівії повернеться до колишніх рівнів (до громадянської війни і операції НАТО) вже в наступному місяці.
Станом на 10:21 за Києвом британський індекс FTSE 100 підвищився на 43,70 пункту (+0,81%) - до 5463,30 пункту, німецький DAX - на 60,78 пункту (+1,04%) - до 5907,81 пункту, французький CAC 40 підріс на 29,50 пункту (+0,97%) - до 3084,89 пункту.