ua en ru

Фондові торги в Європі 17 листопада відкрилися переважно підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 17 листопада відкрилися переважно підвищенням провідних індексів після розпродажів напередодні. Інвестори з нетерпінням чекають вирішення питання з кризою Ірландії. За словами міністра фінансів Ірландії Браян Леніхан, переговори уряду країни з Євросоюзом, Міжнародним валютним фондом і Європейським Центробанком щодо стабілізації ситуації в банківському секторі розпочнуться 18 листопада ц.р.
Напередодні єврокомісар з фінансових питань Оллі Рен на зустрічі голів фінансових міністерств країн єврозони в Брюсселі повідомив, що боргові проблеми Ірландії зводяться до ускладнень в банківському секторі країни і євро перебуває поза небезпекою. При цьому він охарактеризував проблеми в банківському секторі Ірландії як "дуже серйозні". За словами О.Рена, криза Ірландії "не має нічого спільного з питанням виживання євро - це дуже серйозна проблема в банківському секторі країни".
Між тим банківський сектор відреагував на дані новини змішаною динамікою котирувань. Так, акції британських Barclays і Royal Bank of Scotland подорожчали на 0,04% і 0,34%, в той час як папери Lloyds Banking Group і HSBC Holdings, навпаки, подешевшали на 0,11% і 0,42%. Котирування Deutsche Bank піднялися на 0,37%, французького BNP Paribas - на 0,56%.
На відкритті фондових торгів на 2,3% подорожчали акції фармацевтичної компанії GlaxoSmithKline на тлі інформації про те, що комісія експертів від Департаменту охорони здоров'я США схвалила препарат компанії Benlysta. Сприятливо склалися торги і для швейцарської фармацевтичної компанії Actelion. Її папери підскочили в ціні на 9,4% на тлі інформації про можливе злиття. На 1,54% подорожчали акції швейцарської фармацевтичної компанії Roche Holding AG, яка сьогодні повідомила про те, що планує щорічно економити по 2,4 млрд швейцарських франків (1,8 млрд євро) в рамках програми з оптимізації функціонування холдингу. Дана програма передбачає скорочення близько 5 тис. робочих місць (що представляє собою 6% від загального персоналу компанії на поточний момент) протягом наступних двох років у підрозділах по всьому світу. Найбільш масштабні скорочення персоналу очікуються в секторах продажів, маркетингу і виробництва.
У той же час в "мінусі" відкрилися торги для британо-австралійського гірничовидобувного гіганта BHP Billiton (-0,22%), який сьогодні повідомив, що інвестує додатково 570 млн дол. у розвиток залізорудної проекту Jimblebar поблизу м.Ньюман у найбільшому штаті Австралії - Західної Австралії. Ці кошти підуть на розвиток залізничної та портової інфраструктури родовища.
Станом на 11:28 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 3,88 пункту (-0,07%) - до 5678,02 пункту, при цьому французький CAC 40 підвищився на 11,47 пункту (+0,30% ) - до 3773,94 пункту, німецький DAX - на 20,41 пункту (+0,31%) - до 6686,36 пункту, швейцарський індекс SMI - на 18,79 пункту (+0,29%) - до 6495, 32 пункти.