ua en ru

Фондові торги в Європі 17 грудня відкрилися переважно підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 17 грудня 2010 р. відкрилися переважно підвищенням провідних індексів. Проте зростання котирувань було невеликим на несприятливому інформаційному тлі. Так, знову загострилися побоювання щодо боргової кризи в єврозоні: сьогодні міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинг державних зобов'язань Ірландії в національній та іноземній валютах на п'ять сходинок - з Аа2 до Ваа1, прогноз по рейтингу "негативний". Разом з тим Moody's знизило короткостроковий рейтинг емітента Ірландії до рівня Prime-2 з Prime-1, повідомляє РБК.

Напередодні міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service помістило рейтинг облігацій Греції за зобов'язаннями у національній та іноземній валютах у список на перегляд з можливістю зниження. Граничне значення для рейтингів облігацій і банківських депозитів Греції не піддалося рейтингових дій і залишилося на колишньому рівні Ааа.

Банківський сектор відреагував на ці новини зниженням котирувань: акції британських Barclays, Lloyds Banking Group і Royal Bank of Scotland подешевшали на 1,14%, 1,51% і 0,3% відповідно. Папери німецького Deutsche Bank знизилися в ціні на 0,4%, французького BNP Paribas - на 0,14%.

Несприятливо відкрилися торги і для англо-шведської фармацевтичної компанії AstraZeneca. Її акції втратили в ціні 4,2% на тлі відмови американських регуляторів схвалити препарат компанії Brilinta.
У той же час деяку підтримку ринку надали результати дводенного саміту ЄС. Лідери європейських країн домовилися створити постійний механізм щодо запобігання повторення фінансових криз у майбутньому після закінчення терміну дії європейського стабілізаційного механізму в 2013 р.

У "плюсі торгова сесія відкрилася для німецького розробника програмного забезпечення SAP AG (+1,71%), чому в чималому ступені сприяв фінансовий звіт заморського" колеги "Oracle, представлений напередодні і перевершив очікування аналітиків.
У позитивній зоні торгуються акції іспанського авіаперевізника Iberia: акції компанії піднялися в ціні на 0,5% на тлі інформації про те, що пасажиропотік компанії збільшився на 7,9% в листопаді ц.р.

Станом на 11:11 британський індекс FTSE 100 підвищився на 5,24 пункту (+0,09%) - до 5886,36 пункту, французький CAC 40 - на 10,62 пункту (+0,27%) - до 3898, 98 пункту, німецький DAX - на 2,66 пункту (+0,04%) - до 7027,06 пункту. При цьому швейцарський індекс SMI знизився на 20,12 пункту (-0,31%) - до 6546,05 пункту.