ua en ru

Фондові торги в Європі 14 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 14 жовтня відкрилися зниженням провідних індексів у зв'язку з тим, що угода з дозволу бюджетної колізії в США, а також по припиненню американського "шатдауна" так і не було досягнуто.

Попередні фондові торги в США завершилися помірним зростанням провідних індексів на тлі очікувань інвесторами компромісного пропозиції конгресменів-республіканців, яке спочатку було сприйняте гравцями як прогрес в переговорах. Проте всупереч очікуванням вікенд не приніс практичних результатів, що стало приводом для деяких розчарувань для інвесторів.

Тим не менш, трейдери як в США, так і в іншому світі, вірять, що необхідного угоди вдасться досягти до 17 жовтня - дати дедлайну для підвищення "стелі" держборгу країни. В іншому випадку у США може статися дефолт.

У секторі корпоративних новин увага інвесторів залучать автомобілебудівні компанії. Живий інтерес, в першу чергу, буде пов'язаний з повідомленням з джерел про те, що французький автовиробник Peugeot планує новий випуск паперів на суму 3 млрд дол. Покупцями можуть виступити китайська компанія Dongfeng і французький уряд. На цьому тлі котирування Peugeot просіли на 4,7%.

Інші компанії сектора також відзначилися здебільшого низхідною динамікою: котирування Renault SA знизилися на 0,8%, акції Volkswagen AG втратили в ціні 0,4%, а ринкова капіталізація FIAT скоротилася на 0,2%.

Інший автовиробник - німецький BMW заявив, що в поточному році має намір встановити новий рекорд з продажу автомобілів в Китаї. З іншого боку, компанія також заявила, що має намір відкликати більше 25 тис. автомобілів у зв'язку з виявленими несправностями. На цьому тлі котирування BMW знизилися на 0,7%.

Акції європейських банків продемонстрували здебільшого спадну динаміку. Так, ринкова капіталізація британського банку Royal Bank of Scotland скоротилася на 2,6%, його конкурента Lloyds Banking - більш ніж на 1%, цінні папери Barclays подорожчали на 0,04%. Акції французького Societe Generale втратили в ціні 0,4%, ринкова капіталізація BNP Paribas скоротилася на 0,9%, а папери Credit Agricole подешевшали на 0,8%. Акції німецького Commerzbank втратили в ціні 0,6%, а конкуруючого Deutsche Bank AG - 0,04%.

Станом на 12:08 мск 14 жовтня британський індекс FTSE 100 знизився на 2,83 пункту (-0,04%) - до 6484,36 пункту, німецький DAX - на 30,67 пункту (-0,35%) - до 8694,16 пункту, французький CAC 40 знижується на 20,30 пункту (-0,48%) - до 4199,68 пункту, а швейцарський SMI показав зниження на 9,71 пункту (-0,12%) - до 7926,37 пункту.