ua en ru

Фондові торги в Європі 11 вересня відкрилися різноспрямованим рухом індексів

Фондові торги в Європі 11 вересня відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів у зв'язку з деяким охолодженням ринку після інтенсивного ралій на тлі прибутків, отриманих інвесторами раніше.

Крім того, одним з факторів, що чинять вплив на хід торгів, залишається невизначеність ситуації навколо сирійського питання, де можливість нанесення військового удару силами західних країн у середньостроковій перспективі все ще не виключена.

Незважаючи на те, що прийняття силового рішення щодо режиму сирійського Президента Башара Асада все ще можливе, в найближчому майбутньому військового втручання з боку Заходу очікувати не доводиться, вважають на ринках.

Як повідомлялося, Президент США Барак Обама прийняв рішення про необхідність розгляду пропозиції Росії щодо сирійського питання, а саме: передачі режимом Асада всього хімзброї, що знаходиться в країні, під міжнародний контроль. Крім того, Обама звернувся до конгресу США з пропозицією відкласти голосування щодо застосування в Сирії військової сили.

Інвестори також стурбовані запланованим на наступному тижні засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США, де може бути прийнято рішення про початок згортання програми "кількісного пом'якшення", що неминуче призведе до деякого просідання бірж. На тлі цього гравці уважно стежать за макроекономічними даними з США, які можуть прискорити або відстрочити прийняття цього рішення.

На цьому тлі європейські банки відзначилися змішаною динамікою. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland просіли на 1,5%, акції Lloyds Banking-подешевшали на 1%, а ринкова капіталізація Barclays скоротилася на 0,3%. Акції французького Societe Generale більш ніж скромно додали в ціні 0,04%, котирування BNP Paribas просіли на 0,3%, а ринкова капіталізація Credit Agricole збільшилася на 0,5%. Цінні папери німецького Commerzbank подорожчали на 2,7%, а конкурента Deutsche Bank - на 1,06%.

Серед котирувань телекомунікаційних компанії Європи на відкритті торгів також не було єдності. Ринкова капіталізація британської Vodafone зросла на 0,9% , акції Telecom Italia втратили в ціні 0,6%, котирування Orange зросли на 0,5%, а цінні папери Deutsche Telekom додали в ціні 0,01%.

Станом на 11:03 за київським часом британський індекс FTSE 100 просів на 10,07 пункту (-0,15%) - до 6573,92 пункту, німецький DAX виріс на 21,87 пункту (+0,26%) - до 8468,41 пункту, французький CAC 40 знизився на 8,94 пункту (-0,22%) - до 4107,70 пункту, а швейцарський SMI піднявся на 13,37 пункту (+0,17%) - до 8052,55 пункту.