ua en ru

Фондові торги в Європі 10 лютого відкрилися зростанням індексів

Фондові торги в Європі 10 лютого 2014 р. відкрилися помірним підвищенням провідних індексів в середньому на 0,2%.

Фондові торги в Європі 10 лютого 2014 р. відкрилися помірним підвищенням провідних індексів в середньому на 0,2%. Після затяжного падіння останніх двох тижнів торгові майданчики Старого Світу відкрилися в "зеленій" зоні на тлі позитивних корпоративних новин.

Однак головна причина зростання на фондових біржах, - чутки про те, що чиновники Федеральної резервної системи (ФРС) США не стануть найближчим часом скорочувати програму "кількісного пом'якшення". Рішення про це приймається на засіданнях Комітету з відкритих ринків (FOMC), що проходить раз на півтора місяця. На попередніх зустрічах в середині грудня 2013 р. і наприкінці січня 2014 р. стимулююча програма QE3 піддалася урізання: чиновники ФРС порахували макроекономічну ситуацію в США досить стійкою, щоб почати скорочення вливань коштів в економіку.

Однак дані по ринку праці, що з'явилися 7 лютого, виявилися досить неоднозначними: повільне скорочення безробіття, але і вкрай низьке число створених робочих місць. З огляду на особливу увагу, що приділяється новою главою ФРС Джанет Йеллен ринку праці, багато інвестори припускають, що за підсумками наступного засідання FOMC (19-20 березня 2014 р.) QE3 залишиться на колишньому рівні - 65 млрд дол. щомісяця.

Повертаючись до корпоративних новин, акції швейцарського концерну Nestle ростуть на 0,9% після звістки про можливий частковий продаж компанією своєї частки в L'oreal, найбільшому виробнику косметики. У квітні 2014 р. закінчується термін угоди двох найбільших акціонерів L'oreal - Nestle і сімейства Бетанкур. Виходячи з домовленості, при продажу одного з двох сторін частини своїх акцій, друга має на цей пакет пріоритетне право.

Враховуючи довгі суперечки між швейцарською фірмою і сім'єю Бетанкур, можна припустити, що Nestle почекає з операцією з продажу паперів до кінця весни, щоб ці акції не переходили в руки суперників-співвласників. На даний момент Nestle належить 29,8% акцій L'oreal (що складає близько 30 млрд дол.), сім'ї Бетанкур - 31%.

Також різко підвищуються котирування фінської Nokia. Компанія оголосила про мирову угоду з тайванським виробником смартфонів і планшетних комп'ютерів HTC. Після тривалого патентного спору HTC пішла на умови фінів і виплатила їм ліцензійний платіж. Фінансові деталі угоди сторони поки не розголошують. Акції Nokia до 11:15 за київським часом дорожчають вже на 4,5%.

Цінні папери європейських банків торгуються різноспрямовано. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,4%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,2%, ринкова капіталізація Barclays збільшується на 1,1%. Акції французького Societe Generale подешевшали на 0,1%, котирування BNP Paribas знижуються на 0,4%, ринкова капіталізація Credit Agricole знижується на 0,3%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 0,6%, а акції Deutsche Bank торгуються на рівні відкриття.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи також проходять переважно з пониженням. Котирування Vodafone знижуються на 0,8%, акції Telecom Italia додають в ціні 1,5%, котирування Orange знижуються на 0,8%, а цінні папери Deutsche Telekom дешевшають на 0,7%.

Станом на 11:15 за київським часом 10 лютого 2014 р. британський індекс FTSE 100 підвищується на 2,94 пункту (+0,04%) - до 6574,62 пункту, німецький DAX підвищується на 21,55 пункту (+0,23%) - до 9323,47 пункту, французький CAC 40 зростає на 12,69 пункту (+0,30%) - до 4240,87 пункту, а швейцарський SMI - на 9,75 пункту (+0,12%) - до 8328,35 пункту.