ua en ru

Фондові торги Європи 8 листопада відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги Європи 8 листопада 2013 р. відкрилися зниженням провідних індексів. Серед факторів, що негативно позначилися на настрої інвесторів, як світові макроекономічні новини, так і внутрішні європейські події.

Так, дані про ВВП США, оприлюднені напередодні, виявилися вище прогнозів і знову відродили побоювання щодо можливого згортання програми QE (кількісного пом'якшення). ВВП виріс в III кварталі 2013 р. на 2,8% в річному вирахуванні, що значно перевершило прогнози аналітиків, що чекали зростання на 2,0%. Втім, інвесторам необхідно дочекатися сьогоднішніх даних за рівнем безробіття і приросту робочих місць в США за жовтень, щоб впевненіше судити про перспективи політики Федеральної резервної системи.

Сьогодні також стало відомо про зниження агентством Standard & Poor's довгострокового кредитного рейтингу Франції з АА+ до AA.

Це рішення може спровокувати нову хвилю занепокоєння з приводу бюджетно-боргових проблем єврозони. Крім того, рішення Європейського центробанку знизити ключову процентну ставку з 0,5% до 0,25%, прийняте напередодні, несподівано висвітило загрозу дефляції в єврозоні на тлі відновлення економіки після багаторічної рецесії, що ледь намітилося.

Втім, зниження на торгових майданчиках обмежують позитивні новини провідного торговельного партнера єврозони. Сьогодні Китай представив дані щодо експорту/імпорту за жовтень 2013 р. Обсяг експорту КНР збільшився на 5,6%, що перевищило очікування економістів.

Корпоративні новини також впливають на хід сьогоднішніх торгів в Європі. Зокрема, німецька страхова група Allianz трохи підвищила свій прогноз з операційного прибутку за 2013 р., заявивши, що показник виявиться "трохи вище" 9,7 млрд євро (раніше компанія прогнозувала річний операційний прибуток у діапазоні 8,7-9,7 млрд євро). Цінні папери Allianz подорожчали на 1,8%.

Компанія International Consolidated Airlines Group (IAG), що володіє британським авіаперевізником British Airways та іспанською Iberia, також представила позитивні дані про прибуток за підсумками III кварталу. Завдяки поліпшенню фінансових показників Iberia, а також хорошим результатам British Airways, базовий операційна прибуток IAG збільшився більш ніж удвічі, що спричинило підвищення вартості акцій холдингу на 3,1%.

Голова ради директорів Deutsche Bank Пауль Ахляйтнер повідомив, що спостережна рада банку прийняла рішення продовжити контракт виконавчого директора Юргена Фічена до 2017 р., незважаючи на розслідування, порушеного проти нього. Співробітника перекваліфікували в одного з підозрюваних у справі про катастрофу медіаімперії покійного магната Лео Кірха в 2002 р. Котирування Deutsche Bank закономірно зросли на 0,2%.

Італійські компанії сьогодні також торгуються в мінусі на тлі квартальних результатів. Так, акції оборонно-промислової компанії Finmeccanica впали на відкритті торгів майже на 8%, після того як вона констатувала чисті збитки у розмірі 73 млн євро за підсумками III кварталу. Основною причиною збитків стали проблеми, що зберігаються, її підрозділу AnsaldoBreda, який займається виробництвом електропоїздів.

Цінні папери телекомунікаційного гіганта Telecom Italia впали на 5%, після того, як італійська компанія оприлюднила план залучити 4 млрд євро для ліквідації наслідків пониження кредитного рейтингу, а також з метою підтримати основний бізнес в Італії і Бразилії.

Станом на 11:30 за київським часом 8 листопада британський індекс FTSE 100 втратив 18,88 пункту (-0,28%) - до 6678,34 пункту, німецький DAX знизився на 51,2 пункту (-0,56%) - до 9029,83 пункту, французький CAC 40 знизився на 34,32 пункту (-0,8%) - до 4246,67 пункту, швейцарський SMI опустився на 28,14 пункту (-0,34%) - до 8201,52 пункту.