ua en ru

Із фондів Львівської галереї мистецтв зникли понад 600 музейних експонатів

Із фондів Львівської галереї мистецтв зникли понад 600 музейних експонатів Фото: Олеський замок (wikipedia.org)

Дирекція галереї звернулася до поліції

Із фондів Львівської галереї мистецтв зник 621 музейний експонат. Про це повідомив директор галереї Тарас Возняк, передає "Радіо Свобода".

"Звірка відбувається по групах зберігання, наприклад, "меблі", ці предмети можуть знаходитись і в Золочівському, і в Олеському замку чи у Львові. За результатами звірки на 18 жовтня 621 музейний предмет відсутній або підмінений іншими, ці експонати різних століть. Ми тільки кількісно оцінили, а наступним етапом може бути виявлення фальшованих предметів, коли предмет автентичний підміняється копією", - сказав Возняк.

Він додав, що ця робота є складнішою, тому залучатимуться фахівці з інших регіонів.

Найбільше експонатів зникло з Олеського фондосховища.

"Коли ми звіряли групу "нумізматики" спеціально возили експерта, який все компетентно розповів. По Олеському замку комісія працювала понад півроку, це дало результат звірки", - заявив Возняк.

У той самий час головний хранитель музею "Олеський замок" Тетяна Сабодаш звернулась із листом до президента, в якому заявила, що її безпідставно "звинувачують у зникненні монет, у підміні музейних експонатів".

"Радіо Свобода" зазначає, що дирекція Львівської галереї мистецтв звернулася до поліції, повідомивши про зниклі музейні предмети. При цьому це вже третє подання, оскільки наразі триває два досудові слідства щодо зникнення експонатів із фондів галереї.

Нагадаємо, прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з Головним управлінням Національної поліції в АР Крим 7 вересня 2017 року повідомила про підозру службовцям керівного складу Маріупольського краєзнавчого музею у заволодінні та розтраті 52 картин державної частини Музейного фонду України.