ua en ru

Посадовцям маріупольського музею оголосили про підозру у переданні картин до окупованого Криму

Посадовцям маріупольського музею оголосили про підозру у переданні картин до окупованого Криму Фото: прокуратура АР Крим (uk.wikipedia.org)

У березні 2014 року підозрювані незаконно передали до Сімферопольського художнього музею 52 картини митців XVIII-XIX століття

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з Головним управлінням Національної поліції в АР Крим 7 вересня 2017 року повідомила про підозру службовцям керівного складу Маріупольського краєзнавчого музею у заволодінні та розтраті 52 картин державної частини Музейного фонду України. Про це повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим.

Підозру оголошено за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Встановлено, що в березні 2014 року зазначені особи незаконно передали до Сімферопольського художнього музею на тимчасово окуповану територію АР Крим 52 картини митців XVIII-XIX століття, серед яких «Лунная ночь» Івана Айвазовського, «Дорога в лесу» Івана Шишкіна, «Пейзаж. Вечер» Олексія Саврасова, «Болото» Ісаака Левітана та ін.

Зазначені полотна мали перебувати на виставці у Маріуполі до 31 травня 2014 року, але вона була закрита раніше, оскільки керівництво Сімферопольського художнього музею вимагало їх завчасного повернення на окуповану територію Криму.

Внаслідок дій службових осіб Маріупольського краєзнавчого музею державі було завдано шкоди на загальну суму понад 1 млн 320 тис. доларів.

Найближчим часом мають намір повідомити про підозру ще одній особі у цьому кримінальному провадженні - громадянину, який у співучасті із зазначеними посадовцями сприяв вчиненню зазначеного кримінального правопорушення, забравши полотна з Маріупольського музею і доставивши їх на окуповану територію півострова Крим, де він зараз і перебуває.

Наразі вирішується питання щодо обрання стосовно підозрюваних запобіжного заходу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що зазначені твори мистецтва були внесені до бази даних Генерального секретаріату Інтерполу як "викрадені" та перебувають у міжнародному розшуку.