ua en ru

У Фонді гарантування вкладів розповіли про шахрайські схеми в черговому банку

У Фонді гарантування вкладів розповіли про шахрайські схеми в черговому банку Фото: ФГВФО розповів про чергове виведення коштів з банку (pixabey.com)

Традиційно, для виведення коштів застосовувалися стандартні схеми

Як показали результати незалежної оцінки, ринкова вартість корпоративних активів збанкрутілого ПАТ "Старокиївський банк" опинилася в 3,5 рази нижче, ніж та, за якою вони були поставлені на баланс. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів.

Як повідомляється, в результаті реалізації шахрайських схем банку завдано збитки в сумі 13,32 млн гривень.

Негативно класифіковані кредити на сьогодні становлять 100% кредитного портфеля банку.

У Фонді гарантування вкладів розповіли про шахрайські схеми в черговому банку

Фото: активи банку

За результатами проведеної перевірки діяльності банку було встановлено, що виведення коштів та доведення банку до банкрутства відбувалося за двома основними відомими схемами.

зокрема, використовувався спосіб, за яким відбувалося відчуження нерухомості ПАТ "Старокиївський банк" за заниженою вартістю.

Перед введенням тимчасової адміністрації в банк частину його приміщень була відчужена за заниженою вартістю в рахунок забезпечення особистих зобов'язань акціонера банку. Йдеться про приміщення у Києві на вул. Микільсько-Ботанічної і квартирі на вул. Великій Васильківській.

В результаті проведення таких операцій банк отримав збитки понад 10 млн гривень.

Другий спосіб виведення коштів полягав у наданні ризикових беззаставних кредитів і погашення. кредитів наближених до власників банку фізичних осіб без надходження грошових коштів.

У Фонді гарантування вкладів розповіли про шахрайські схеми в черговому банку

Фото: кредитний портфель банку

Так, банк надавав кредитні кошти фізичним особам у готівковій формі. Вони були незабезпеченими, а їх цільове призначення було невизначеним. Загальна заборгованість за такими кредитами на дату введення тимчасової адміністрації склала 101 млн грн.

Термін кредитів, які вже не обслуговувалися, безпідставно тривав, а дії щодо їх повернення не здійснювалися. Сума збитків банку за зазначеними кредитами (з урахуванням нарахованих процентів) на сьогоднішній день вже становить 127 млн гривень.

Уповноважена особа Фонду гарантування веде активну позовну роботу з метою повернення активів на баланс банку. У порядку примусового виконання рішень судів на користь ПАТ "Старокиївський банк" про стягнення заборгованості, до Державної виконавчої служби України здійснюються виконавчі дії в межах 52 виконавчих проваджень на загальну суму 167 млн гривень.

Нагадаємо, скасування ліквідації банку "Михайлівський" може заподіяти ФГВФО збитки на 2 млрд гривень.

Рішенням виконавчої дирекції фонду гарантування від 12 лютого 2015 була затверджена ліквідаційна маса ПАТ «Старокиївський банк» на 1 лютого 2015:

- балансова вартість - 534,20 млн гривень;

- оціночна вартість - 176 850 000 гривень.

За станом на 1 липня 2017 вкладникам банку виплачено 174 млн гривень гарантованого відшкодування за вкладами.

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку - 369,4 млн гривень.