ua en ru

Скасування ліквідації банку "Михайлівський" може завдати ФГВФО збитків на 2 млрд гривень

Скасування ліквідації банку "Михайлівський" може завдати ФГВФО збитків на 2 млрд гривень Фото: банк "Михайлівський"

У ФГВФО розповіли про ризики у випадку відхилення апеляції щодо банку "Михайлівський"

Скасування ліквідації банку "Михайлівський" може завдати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) збитків більше ніж на 2 млрд гривень. Про це журналістам повідомили у ФГВФО.

У відомстві нагадали, що ТОВ "Екосіпан", який є єдиним власником ПАТ "Банк Михайлівський", подав позов до Окружного адмінсуду для скасування рішень про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та запровадження в ньому тимчасової адміністрації. Відповідною постановою суду позов було задоволено частково.

НБУ, ФГВФО та ПАТ "Банк Михайлівський" подали скарги на постанову Окружного адмінсуду від 15.05.2017. За результатами розгляду в суді було оголошено перерву до 18.07.2017.

"Під час тимчасової адміністрації банку було встановлено, що посадовими особами та пов'язаними з ТОВ "Екосіпан" особами вчинено ряд протиправних дій, які спричинили значну шкоду банківській установі на загальну суму понад 3 млрд гривень. Злочинними діями зазначених осіб ПАТ "Банк Михайлівський" було доведено до неплатоспроможності. Зокрема, пов'язаними з ТОВ "Екосіпан" посадовими особами ПАТ "Банк Михайлівський" та керівниками пов'язаних з банком юридичних осіб вчинено ряд протиправних дій, які суперечили економічним інтересам банківської установи, а саме здійснено кредитування без належних правових підстав ТОВ "Омега компані лтд", ТОВ "Максі-пром сервіс", ТОВ "Валькірія сервіс", ТОВ "Олімпік пром сервіс", ТОВ "Капітал-буд груп", ТОВ "Атлантіс буд груп" на загальну суму 899,6 млн гривень", - повідомили у фонді.

У відомстві зазначили, що вказані кошті у подальшому були використані для погашення кредитної заборгованості пов'язаних із банком юридичних осіб ТОВ "Лізингова компанія "Ельдорадо", ТОВ "ЗД Транс", ТОВ "Алекса груп", ТОВ "Альянс транссервіс", ТОВ "Альянс новобуд", ТОВ "Технополюс 15", ТОВ "Центр сприяння бізнесу "ПІК", ТОВ "Александрія", ТОВ "Компанія Інтер-профіт", ТОВ "Мікрокредитний центр БМ".

Порушення вимог банківського законодавства встановлені і при залученні коштів від фізичних осіб, у тому числі невиконання вимог НБУ щодо забезпечення належних обсягів резервування тощо, додали у ФГВФО. Як наслідок, сума гарантованих фондом виплат, відшкодованих вкладникам на даний час, сягнула майже 2,3 млрд гривень.

"У випадку прийняття судом апеляційної інстанції рішення, яке залишить без змін постанову Окружного адміністративного суду Києва від 15.05.2017 та залишить апеляційні скарги без задоволення, ФГВФО будуть нанесені збитки у розмірі понад 2 млрд гривень. Також не визначеною залишиться доля виплат гарантованих сум вкладникам банку, що може спричинити нову хвилю протестів вкладників вказаної фінансової установи", - резюмували у фонді.