ua en ru

Фонд "Відродження" вирішив скоротити фінансування невеликих НУО

Міжнародний фонд "Відродження" (МФВ) переходить на нові принципи роботи.

Міжнародний фонд " Відродження" (МФВ) - найбільший донор неурядових організацій (НУО), що лобіюють демократичні зміни, - переходить на нові принципи роботи. Надання грантів починаючим НУО істотно скоротиться, у пріоритеті будуть ті організації, з якими МФВ вже співпрацював раніше. Експерти зазначають, що замінити фонд на ринку нікому - західні донори неохоче працюють з малими НУО. У фонді визнають, що їх нова політика, ініційована донорами, несе ризики для громадського сектору, і мають намір шукати компромісне рішення, пише "Комерсант-Україна".

Як стало відомо виданню, із 2014 р. змінюється структура і стратегія роботи Міжнародного фонду "Відродження". МФВ офіційно поки не повідомляв про прийдешні зміни, але їх ключові параметри вже узгоджені. Виділення нових грантів буде проходити за іншими правилами.

Головна зміна стосується фінансування невеликих НУО, які отримували малі ґранти, як правило, обсягом не більше 100-120 тис. грн. У Нью -Йорку, в керівництві OSF, зажадали радикально скоротити їх підтримку. "Раніше ми намагалися підтримувати якомога більше організацій низового рівня, а нам кажуть - стоп, ви розкидалися (коштами). Тепер нам пропонують працювати з тими організаціями, щодо яких вже є довіра", - розповів виконавчий директор МФВ Євген Бистрицький (на фото).

Нова політика фонду буде болючою для малих НУО, яким стане непросто знайти альтернативні джерела коштів. На думку учасників ринку, в Україні є три ключові гравці на ринку фінансування проектів, пов'язаних з лобіюванням демократичних змін нормативної бази, - крім МФВ, ґранти на ці цілі виділяють Євросоюз і уряд США. "Решта гравців, зокрема посольства країн-членів ЄС, в іншій ваговій категорії, там набагато менший обсяг фінансування", - стверджує глава правління МФВ Олександр Сушко.

ЄС виділяє значні кошти на громадський сектор, у 2013 р. було виділено 4,3 млн євро безповоротного фінансування, розповіли у представництві ЄС. Однак ці кошти не можуть замінити ґранти "Відродження", оскільки ЄС працює лише з організаціями, здатними освоїти великі суми. Мінімальний розмір гранту становить 50 тис. євро.

США у 2012 р. виділив 3,4 млн дол. для України через Національний фонд підтримки демократії. Тут також фінансувалися досить великі проекти, лише три ґранти були нижче планки у 20 тис. дол. Крім цього, українські НУО отримали понад 1 млн дол. з американського фонду USAID через ініціативу UNITER, в даному випадку був підтриманий ряд недорогих проектів. Додатковою складністю при отриманні коштів від західних урядів є те, що в багатьох випадках заявник для оформлення заявки повинен володіти англійською мовою.

Реформування МФВ не пов'язане з політичними подіями листопада-грудня 2013 р. - за інформацією "Комерсант-Україна", розробка нової стратегії фонду ведеться від початку 2013 р., при цьому зміни торкнуться всіх країн, охоплених мережею OSF. Втім, у фонді врахували політичну ситуацію в Україні. Одним із пріоритетів на 2014 р. буде тематика євроінтеграції, хоча ще кілька місяців тому у МФВ готувалися закрити європейську програму.

Фонд "Відродження" засновано в 1990 р. з метою "становлення відкритого демократичного суспільства". Є частиною міжнародної мережі Open Society Foundation (OSF) зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. OSF фінансується мільярдером Джорджем Соросом і діє в 70 країнах . У 2012 р. МФВ надав українським громадським організаціям 63,4 млн грн.