ua en ru

Фонд Icon Private Equity передал земельный банк холдингу Sintal Agriculture в обмен на 6% акций

Фонд прямих інвестицій Icon Private Equity, близький до Віктора Пінчука, відмовився розвивати аграрний проект "Агріка", керуючий земельним банком площею 46 тис. га в Херсонській області. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Вчора співкеруючий партнер фонду Максим Нефьодов повідомив журналістам про продаж компанії агрохолдингу Sintal Agriculture. Натомість Icon Private Equity в результаті додаткової емісії отримав 6% у холдингу. Фонд також надав Sintal кредит у розмірі 8 млн дол., який в подальшому може бути перетворений ще на 4,8% акцій.
Sintal Agriculture, створений в 2008 р., спеціалізується на вирощуванні пшениці, кукурудзи, соняшника, ячменю, цукрового буряка, гречки, сої, гороху та інших культур. У власності холдингу знаходяться також два цукрові заводи, свиноферма і 16 агрогосподарств. В 2008 р. Sintal Agriculture в результаті приватного розміщення 15% своїх акцій залучив 34,5 млн дол., а в 2009 р. - ще 13 млн дол. за 17,2% акцій. Ринкова капіталізація компанії за підсумками торгів на Франкфуртській фондової біржі становила 56,7 млн євро, скоротившись за останній місяць на 17%.
Виходячи з котирувань акцій Sintal Agriculture на Франкфуртській фондовій біржі, вартість 6% холдингу становить близько 4,5 млн дол. За словами заступника гендиректора Sintal Agriculture Ганни Дудченко, "Агріка" має боргове навантаження у розмірі 8 млн дол. Таким чином, агрохолдинг оцінює "Агрику" приблизно в 12,5 млн дол. За даними СПАРК, статутний фонд "Агрики" становить близько 76 млн грн. Основним активом нової покупки в Sintal Agriculture вважають землю, права на оренду якої видано на 49 років. "На балансі "Агрики" знаходиться техніка вартістю близько 4 млн дол., а також складські запаси: 5 тис. т насіння соняшнику і 13 тис. т пшениці",- додає пані Дудченко. На думку аналітика "Ренесанс Капітал Україна" Костянтина Експерта, справедлива вартість компанії, еквівалентної "Агрике", може досягати 20-25 млн дол., що на 40-50% вище оцінки Sintal Agriculture.
Але в Icon Private Equity не вважають, що помилилися, зробивши угоду. "Наша внутрішня оцінка Sintal Agriculture і вирученого в обмін на "Агрику" пакету набагато вище ринкової",- говорить Експерт. Виходячи з можливої конвертації в акції Sintal Agriculture наданого кредиту, вартість агрохолдингу оцінюється фондом в 166,7 млн дол., що в 2,2 рази більше ринкової оцінки.
У результаті угоди земельний банк Sintal Agriculture збільшиться на 50%, до 150 тис. га. Холдинг, основні посівні площі якого також розташовані в Херсонській області, має намір використовувати нові землі для вирощування озимої пшениці, ячменю, ріпаку, повідомив вчора генеральний директор компанії Вадим Могила. "Посіви "Агрики" знаходяться в безпосередній близькості від нашого елеватора в Красноперекопську, тому з логістикою буде повний порядок",- відзначив пан Могила. За його словами, Sintal Agriculture найближчим часом планує придбати ще один портовий елеватор на Дніпрі або побудувати власний. У компанії також розраховують на розширення земельного банку до кінця 2012 р. на 50-70 тис. га.
"Агріка" була створена Icon Private Equity на початку 2010 р. на базі придбаного фондом господарства послідовників ведичного культу Махаріши, де вирощувалася органічна сільгосппродукція. "Як тільки ми увійшли в бізнес, ми відмовилися від органічного землеробства",- розповідає пан Нефьодов. Він зазначив, що за 2010-2011 р. площа орних земель в "Агрике" збільшилася більш ніж утричі. "На сьогоднішній день їх поля обробляються на 85%",- додає Могила. Ще рік тому Кирило Дмитрієв, що займав тоді пост президента Icon Private Equity, заявляв про плани Icon в три рази розширити площу орних земель.

Нагадаємо, в серпні 2011 р. "Ренова" російського бізнесмена Віктора Вексельберга почала переговори з EastOne Віктора Пінчука про покупку 25%-ої частки в декількох (в основному - офшорних) компаніях, які володіють Нікопольським заводом феросплавів (НЗФ, Дніпропетровська область), Запорізьким заводом феросплавів (ЗЗФ) і Стахановським заводом феросплавів (СЗФ, Луганська область), а також двома ГЗК у Дніпропетровській області - Орджонікідзевським і Марганецьким.