ua en ru

Fitch підтвердило рейтинг DTEK Holdings Ltd. на рівні "B", прогноз "Негативний".

Fitch Ratings сьогодні підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) в іноземній валюті компанії DTEK Holdings Limited (далі -DTEK) на рівні "B" з "Негативним" прогнозом.

Інші рейтинги DTEK підтверджено на наступних рівнях:

- короткостроковий РДЕ в іноземній валюті "B";

- довгостроковий РДЕ в національній валюті "B+", прогноз "Негативний";

- короткостроковий РДЕ в національній валюті "B";

- національний довгостроковий рейтинг "AA+(ukr)", прогноз "Стабільний";

- національний довгостроковий пріоритетний незабезпечений рейтинг "AA+(ukr)".

Довгостроковий РДЕ компанії в іноземній валюті стримується суверенним рейтингом України ("B"/прогноз "Негативний") і країновою стелею "B". Країнова стеля відображає трансфертний ризик і ризик конвертації, які можуть виникнути у разі валютної кризи в Україні, і це мало б сильний вплив на DTEK зважаючи на структуру боргу, який практично повністю номінований в доларах і євро, тоді як виручку компанія отримує переважно в гривнях.

Довгостроковий РДЕ в національній валюті і національний довгостроковий рейтинг DTEK знаходяться на один рівень вище відповідних суверенних рейтингів і відображають вертикально інтегрований і порівняно стабільний бізнес компанії, а також її позиції як найбільш ефективного виробника теплової енергії в Україні.

Ризик рефінансування у DTEK залишається високим, оскільки на жовтень 2009 р. покриття запасом ліквідності боргу з короткими термінами до погашення складало лише 0,4x. Водночас одним зі згладжуючих чинників для ризику рефінансування є продемонстрована компанією протягом поточної фінансової кризи здатність пролонгувати борг з короткими термінами до погашення в банках, з якими DTEK має сталі взаємини.

Чистий левередж DTEK, що складає 1,0x в 2008 р., в 2009 р., ймовірно, досягне середньострокового пікового рівня в 1,5x. У 2009 р. компанія скоротила капіталовкладення, які могли бути скасовані на її розсуд. Якщо DTEK розширюватиме капіталовкладення і проведе придбання до того, як відбудеться істотне зростання виручки і маржа повернеться на докризовий рівень, чистий левередж може на тривалій основі перевищувати 1,5x в середньостроковій перспективі. Якщо не відбудеться поліпшення в структурі капіталу компанії, це зможе здійснити тиск у бік пониження рейтингів.

ТОВ "Донбаська паливно-енергетична компанія" (ДТЕК) за 9 місяців 2009 р. отримало чистий прибуток у розмірі 216 млн 345 тис. грн. Аналогічний період минулого року ТОВ завершило з чистим прибутком у розмірі 454 млн 702 тис. грн. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції за січень-вересень 2009 р. склав 3 млрд 660 млн 466 тис. грн, валовий прибуток - 693 млн 341 тис. грн.

ДТЕК - перша приватна вертикально інтегрована енергетична компанія України. Входить до складу фінансово-промислової групи "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ). Підприємства ДТЕК створюють виробничий ланцюжок із видобутку і збагачення вугілля, генерації і дистрибуції електроенергії. У вугільний блок ДТЕК входять ВАТ "Павлоградуголь" (об'єднуюче десять шахт), ВАТ "Шахта "Комсомолець Донбасу" і п'ять збагачувальних фабрик. Блок генерації представлено ВАТ "Східенерго" і асоційованою компанією ВАТ "Дніпроенерго", в якій ДТЕК володіє 47,46% акцій. ТОВ "Сервіс-інвест" і ОАО "ПЕС-енерговугілля" у складі ДТЕК представляють блок дистрибуції електроенергії.