ua en ru

Fitch Ratings прогнозує отримання Україною 1,9 млрд доларів траншу МВФ у цьому році

Fitch Ratings прогнозує отримання Україною 1,9 млрд доларів траншу МВФ у цьому році Фото: Fitch Ratings вітає підвищення облікової ставки НБУ (фото з відкритих джерел)

Експерти агентства вітають підвищення облікової ставки Нацбанком України

Агентство Fitch Ratings вважає, що підвищення облікової ставки Національним банком України свідчить про намір регулятора "приборкати інфляцію" і підвищити макроекономічну стабільність в країні. Про це йдеться в прес-релізі агентства.

"Підвищення ставки показує, що НБУ, як і раніше сфокусований на стійке зниження інфляції... Незалежна і надійна грошово-кредитна політика, а також прихильність центробанку збереження гнучкості обмінного курсу, сприяє підвищенню стійкості економіки до зовнішніх шоків, поліпшенню споживчої довіри та інших макроекономічних показників", - повідомляється в прес-релізі

Експерти агентства підкреслюють, що наявність стабільної та ефективної монетарної політики особливо важливо на тлі затримки отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду.

У той же час, на думку аналітиків, призначення нинішнього виконуючого обов'язки голови НБУ Якова Смолія на посаду дозволить підвищити впевненість у стабільності монетарної політики Нацбанку найближчим часом.

При цьому, Fitch не називає конкретних термінів отримання Україною чергового траншу, але висловлює впевненість у тому, що 1,9 млрд доларів від МВФ надійдуть в Україну у цьому році. Однак, щодо отримання наступних частин фінансування, аналітики Fitch Ratings не змогли озвучити ніяких прогнозів у зв'язку з тим, що в 2019 році в Україні пройдуть парламентські і президентські вибори, і тому буде спостерігатися деяке зниження активності політичних сил в плані прискорення реформ.

"Майбутні найближчим часом виплати за зовнішніми борговими зобов'язаннями бачаться здійсненними. У той же час, збереження співробітництва з МВФ та іншими багатосторонніми кредиторами є ключовим фактором для забезпечення доступу України до зовнішнього фінансування, особливо на тлі зростання держвитрат на обслуговування зовнішніх зобов'язань в 2020-2021 роках", - відзначає Fitch.

Fitch також відзначає, що рішення НБУ слабо позначиться на рейтингованих агентством українських компаніях, оскільки більшість таких компаній залучає фінансування в іноземній валюті та орієнтовані на експорт, крім ДТЕК.

Нагадаємо, Національний банк України різко підвищив облікову ставку з 14,5% до 16%.

Таке рішення було розкритиковане головою Ради НБУ Богданом Данилишиним, оскільки, на його думку, це призведе до посилення інфляційних ризиків на тлі затримки виділення чергового траншу макрофінансової допомоги від МВФ.