ua en ru

Fitch прогнозує зростання інфляції в США з-за політики Трампа

Fitch прогнозує зростання інфляції в США з-за політики Трампа Фото: політика Трампа призведе до зростання інфляції в США, вважає Fitch

Також прогнозується зростання держборгу і ВВП

Зниження податків, яке є однією з основ політики Дональда Трампа, призведе до збільшення наявного доходу домашніх господарств, які могли б підвищити короткострокове зростання у поєднанні з дерегулюванням і збільшенням державних інвестицій і, як наслідок стрибка інфляції. Про це пишеться у звіті рейтингового агентства Fitch.

Проте, підкреслюють аналітики, це буде залежати від того, наскільки такі заходи компенсуються можливими негативними факторами, такими як зростання приватних інвестицій від невизначеності політики, розвиток фінансового ринку (наприклад, зростання долара і падіння акцій), а також несприятливі наслідки для торгівлі.

Fitch може спрогнозувати будуть корпорації збільшувати інвестиції у відповідь на зниження податків. При цьому ріст інвестицій був повільним, незважаючи на сильну прибутковість і недавній бум корпоративних запозичень.

Зростання наявного доходу також, ймовірно, підстьобне інфляцію або зовнішні дисбаланси в середньостроковій перспективі, оскільки розрив в обсягах виробництва США між фактичним і потенційним економічним виходом практично закритий.

Державний борг, вважають експерти, а також ВВП, при різкому зниженні податків будуть рости. Чистий збиток доходів, що випливають з планованих скорочень до індивідуальних і корпоративних податкових ставок на прибуток, за оцінками Центру податкової політики Брукінгса , складе 2 трлн доларів, або третину ВВП 2016 року протягом найближчих 10 років.

У свою чергу, бюджетне управління Конгресу США, також прогнозує зростання федерального боргу і ВВП. Зокрема за прогнозами Конгресу, зростання ВВП до 2025 року становитиме 9 п. п., швидко переходячи в суттєвий дефіцит бюджету, і може призвести до зростання вартості запозичень.

Нагадаємо, раніше Fitch заявил, що політика Трампа негативно позначиться на держфінансах США.