ua en ru

Fitch прогнозує нафту вище 80 доларів через зниження поставок з Венесуели та Ірану

Fitch прогнозує нафту вище 80 доларів через зниження поставок з Венесуели та Ірану Фото: Fitch Ratings (flickr.com/bertransk)

В Ірані видобуток падає через санкції США, у Венесуелі до скорочення видобутку призвели дії уряду

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує, що вартість нафти марки Brent буде перевищувати 80 доларів за барель у середньостроковій перспективі у зв'язку зі зниженням постачання з Венесуели та Ірану. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію агентства.

"Ми прогнозуємо, що скорочення виробництва в Ірані і Венесуелі може досягти 2 млн барелів на добу або більше", - йдеться в повідомленні.

Аналітики агентства відзначають, що очікувані санкції США проти Ірану вже призвели до того, що у вересні виробництво нафти в країні знизилося на 350 тис. барелів на добу, в подальшому обсяг може впасти ще на 1 млн барелів. Видобуток у Венесуелі в вересні був на 700 млн барелів на добу нижче квоти ОПЕК, оскільки економічна і політична криза продовжує калічити нафтову промисловість країни, йдеться в публікації.

У Fitch Ratings вважають, що темпи зростання видобутку сланцевої нафти в США будуть значним фактором для рівня цін на нафту. Зокрема Управління енергетичної інформації США (EIA) очікує, що в 2018 році виробництво сирої нафти в США, зросте приблизно на 2 млн барелів на добу, що повинно перевищити зростання світового попиту.

Збільшення видобутку сланцю в США може допомогти нафтовому ринку повернутися до більш збалансованого стану в 2019 році і до більш помірних цін. Однак дуже обмежені обсяги вільних потужностей на ринку продовжать чинити вплив на котирування, відзначають аналітики.

У Fitch Ratings очікують, що попит на нафту залишиться сильним в короткостроковій перспективі, але в наступні два-три роки ситуація більш невизначена.

"Глобальна економічна експансія на початку року стимулювала попит. Однак протекціоністська торгова політика США на даний час досягла тієї точки, в якій вона реально впливає на глобальне економічне зростання. Висока ціна на нафту також може почати тиснути лна попит", - відзначають аналітики агентства.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило прогноз зростання світової економіки в 2019 році на 0,1 п. п. до 3,1% у зв'язку з торговою війною США і Китаю. У прогнозі агентства наголошується, що нещодавнє введення США тарифів на китайські товари на 200 млрд доларів "чинитиме істотний вплив на глобальне зростання".