ua en ru

Fitch зберегло суверенний рейтинг України на рівні "B-" з прогнозом "негативний"

Виділення Росією Україні фінансування в сумі 15 млрд дол. і зниження ціни на газ значно знижує ризик кризи ліквідності в Україні 2014 р. Проте довгострокові політичні й економічні ризики для України зберігаються. Про це повідомила сьогодні прес-служба міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Виділення Росією Україні фінансування в сумі 15 млрд дол. і зниження ціни на газ значно знижує ризик кризи ліквідності в Україні 2014 р. Проте довгострокові політичні й економічні ризики для України зберігаються. Про це повідомила сьогодні прес-служба міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Як відзначають аналітики агентства, пакет домовленостей з Росією зменшує короткострокові ризики для суверенної кредитоспроможності України, які виникли з-за великого дефіциту поточного рахунку і великого зовнішнього боргу. Це, в свою чергу, призвело до зниження золотовалютних резервів (ЗВР) України і зростаючому тиск на обмінний курс гривні, погрожуючи неконтрольовано девальвацією нацвалюти.

"Вплив дешевшого імпортного газу і покупки боргових зобов'язань Росією повинні зменшити в 2014 р. дефіцит поточного рахунку України з прогнозованих 7,3% до 5,9% ВВП (в залежності від обсягу імпорту), і дозволити Україні виплатити 9 млрд дол. зовнішнього боргу (у тому числі уряду та Національного банку України за кредитом МВФ, і виплат за гарантованого державою боргу НАК "Нафтогазу"). Можливе посилення тиску на гривню також знизилася, а міжнародні резерви України можуть зрости до 25 млрд дол. на кінець 2014 р., які в даний час складають близько 18 млрд дол", - йдеться в заяві Fitch Ratings.

Однак, як відзначають аналітики агентства, довгострокові ризики для кредитного профілю України залишається.

Fitch також відзначає, що зближуючись з Росією, і не йдучи на умови МВФ, українська влада уникає політичних умов, які в кінцевому підсумку спрямовані на відродження економіки. Також якщо договір з Росією сигналізує про віддалення України від підписання угоди про асоціацію з ЄС Угоди, це також зменшує ймовірність реформ в Україні, які могли б сприяти економії коштів, зростання прямих іноземних інвестицій (ПІІ) і збільшення експорту в Європу.

"Поки не ясно, які поступки Україна пропонує Росії в обмін на її підтримку", - відзначають аналітики Fitch Ratings.

Крім того, угода з Росією може "підлити масла у вогонь" антиурядових протестів в Україні, які почалися після відмови України від підписання УА з ЄС.

"Дійсно, наша первісна оцінка передбачає, що нинішні протести не досягли тієї точки, коли вони могли б перешкоджати угоди з Росією. Російське фінансування буде підтримувати Україну до президентських виборів в 2015 р., і існує ризик, що напередодні виборів український уряд робить більш м'яку грошово-кредитної і податково-бюджетну політику", - йдеться в прес-релізі Fitch.

Аналітики відзначають, що економічні ризики України, пов'язані з відсутністю структурних реформ, а також перспектива та потенційні наслідки продовження внутрішньополітичних хвилювань відображаються в суверенному рейтингу України на рівні " B- " з прогнозом "негативний".

Звернемо увагу, що сьогодні Fitch опублікувало звіт, згідно з яким зниження ціни на російський газ можуть зменшити дефіцит НАК "Нафтогаз України" у 2014 р. до 1,4 млрд дол. У той же час у Fitch відзначають, що різниця в цінах закупівлі російського газу і тарифи для населення і теплокомуненерго в 2013 р. призведе до збитків "Нафтогазу" в 2,5 млрд дол.

Зазначимо, також у своєму звіті Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті "Нафтогазу" на рівні ССС. Як бачимо, зниження ціни на російський газ не вплинуло на рейтинг держмонополії. У той же час, Ftch підтвердив рейтинг В - корпоративних паперів компанії, випущеним під державні гарантії, на суму 1,5 млрд дол. з терміном погашення у вересні 2014 р.

Також, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 16 грудня 2013 р., заявило, що тривалість і масштаб антиурядових протестів в Україні надають додатковий тиск на національну валюту України і можуть призвести до скорочення припливу інвестицій, а також сприяти виведення капіталу з країни. І навіть якщо найближчим часом політична криза буде вирішено і протести негайно закінчаться, політична невизначеність буде зберігатися.

Зазначимо, що 8 листопада рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинг України за довгостроковими депозитами в іноземній і місцевій валюті з В до В-.