ua en ru

Зниження ціни на російський газ може зменшити дефіцит "Нафтогазу" в 2014 р. до 1,4 млрд дол., - Fitch

Зниження ціни на російський газ може зменшити дефіцит НАК "Нафтогаз України" у 2014 р. до 1,4 млрд дол. Про це йдеться звіті Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

Зниження ціни на російський газ може зменшити дефіцит НАК "Нафтогаз України" у 2014 р. до 1,4 млрд дол. Про це йдеться звіті Міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.

"Нова угода про ціну на газ від 17 грудня 2013 р. між Росією та Україною передбачає 268,5 дол. за тис. куб. м., що зменшить дефіцит ("Нафтогазу") в 2014 р. до 1,4 млрд дол., за умови збереження незмінних цін та обсягів реалізації. Однак "Нафтогаз" як і раніше буде необхідно фінансувати", - йдеться у звіті.

Водночас у Fitch відзначають, що різниця в цінах закупівлі російського газу і тарифи для населення і теплокомуненерго в 2013 р. призведе до збитків "Нафтогазу" в 2,5 млрд дол.

Зазначимо, також у своєму звіті Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті "Нафтогазу" на рівні ССС. Як бачимо, зниження ціни на російський газ не вплинуло на рейтинг держмонополії. У той же час, Ftch підтвердив рейтинг В - корпоративних паперів компанії, випущеним під державні гарантії, на суму 1,5 млрд дол. з терміном погашення у вересні 2014 р.

Також, міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings 16 грудня 2013 р., заявило, що тривалість і масштаб антиурядових протестів в Україні надають додатковий тиск на національну валюту України і можуть призвести до скорочення припливу інвестицій, а також сприяти виведення капіталу з країни. І навіть якщо найближчим часом політична криза буде вирішено і протести негайно закінчаться, політична невизначеність буде зберігатися.

Зазначимо, що 8 листопада рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинг України за довгостроковими депозитами в іноземній і місцевій валюті з В до В-.