ua en ru

Нова ціна російського газу не покращила рейтинг "Нафтогазу", - Fitch

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на рівні ССС. Про це йдеться в звіті агентства.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на рівні ССС. Про це йдеться в звіті агентства.

Як бачимо, зниження ціни на російський газ не вплинуло на рейтинг держмонополії.

"В принципі ми позитивно розглядаємо 35-процентне зниження ціни газу до 269 дол. за тис. куб. м, про яке Україна і Росія оголосили 17 грудня, проте нам необхідно проаналізувати деталі операції і те, які переваги отримає тепер "Нафтогаз", після чого ми зможемо твердіше визначитися зі своєю думкою. Ми вважаємо, що тимчасова фінансова підтримка з боку уряду України, єдиного власника "Нафтогаза", залишається критично важливою для його платоспроможності, і ми думаємо, що компанію очікується вірогідний дефолт у разі позбавлення такої підтримки", - сказано в повідомленні агентства.

Водночас Fitch підтвердив рейтинг В- корпоративних паперів компанії, випущених під державні гарантії, на суму 1,5 млрд дол. з терміном погашення у вересні 2014 р.

"Рейтинги "Нафтогазу" як і раніше відображають наші оцінки, що ймовірність дефолту залишається високою через ослаблення бізнесу компанії та її фінансових показників, а також її залежності від політичних ризиків", - йдеться у звіті.

У Fitch відзначають, що політичне і економічне середовище в Україні продовжує розвиватися швидкими темпами на тлі масових протестів в країні, а також переговорів як з ЄС, так і Росією в галузі економічного співробітництва і фінансової допомоги.

Нагадаємо, "Нафтогаз" і "Газпром" підписали доповнення до контракту на купівлю-продаж природного газу від 19 січня 2009 року. Як заявив на прес-конференції за підсумками підписання президент РФ Володимир Путін, підписаний документ дозволяє "Газпрому" постачати газ в Україну за ціною 268,5 дол за тис. кубометрів, тоді як зараз вона становить понад 400 дол.За словами віце-прем'єра України Юрія Бойка, така ціна газу для України буде діяти з січня 2014 року.

НАК "Нафтогаз" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій по розвідці і розробці родовищ, експлуатаційному і розвідувальному бурінню, транспортуванню і зберіганню нафти і газу, постачанню природним і зрідженим газом споживачів.

Компанія об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни і є монополістом по транзиту і зберіганню природного газу в підземних сховищах, а також по транспортуванню нафти трубопровідним транспортом по території України. "Нафтогаз" здійснює переробку газу, нафти і конденсату на п'яти газопереробних заводах, виробляючи на них зріджений газ, моторні палива і інші типи нафтопродуктів. Компанія також має власну мережу автозаправних станцій.