ua en ru

Фірташ не буде екстрадований до США

Фірташ не буде екстрадований до США Фото: Дмитро Фірташ

Австрійський суд відхилив запит США про екстрадицію українського бізнесмена

Земельний суд Відня по кримінальних справах під час засідання 30 квітня 2015 р. відхилив запит США про екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа, де він підозрюється у хабарництві. Таке рішення щойно оголосив головуючий суддя Крістоф Бауер, передає кореспондент РБК-Україна із залу суду.

Відзначимо, що в ході сьогоднішнього засідання в якості свідків по справі були допитані перший Президент України Леонід Кравчук, нардепи від "Опозиційного блоку" Юрій Бойко і Сергій Льовочкін, екс-нардеп Інна Богословська, а також свідок "Райфайзенбанку".

Крім того, в закритому режимі конференц-зв'язку був допитаний мер Києва Віталій Кличко.

В ході свого виступу в суді Дмитро Фірташ розповів, як зустрічався з Президентом Петром Порошенком і мером Києва Віталієм Кличком у Відні в минулому році. Також про цю зустріч розповів Льовочкін, який також брав у ній участь. Втім, деталі зустрічі ніхто з допитаних не розкривав, посилаючись на підписані зобов'язання про конфіденційність.

Також Фірташ заявив, що не брав і не давав хабарів, а його захист зазначив, що США так і не надали докази його провини.

У свою чергу Кличко після допиту заявив, що адвокати Фірташа своїми заявами намагаються перевести справу у політичну площину.

Крім того, нардеп від ОП Вадима Рабинович , який також присутній у суді, написав у Facebook, що у ході засідання суд відхилив прохання захисту про допит свідка - голови СБУ Валентина Наливайченка... Суд також не приймає свідчення Григорія Суркіса, оскільки вони з Фірташем близькі друзі...".

Нагадаємо, український бізнесмен Дмитро Фірташ був заарештований у Відні за запитом ФБР в березні 2014 р.

Тоді в Федеральній кримінальній поліції Австрії заявили, що Фірташ "затриманий у зв'язку з багаторічним розслідуванням ФБР США за підозрою в причетності до створення організованої злочинної групи". Також зазначалося, що його затримання не має нічого спільного з актуальною політичною ситуацією в Україні".