ua en ru

У фінської журналістки пройшли обшуки через підозру у розголошенні держтаємниці

У фінської журналістки пройшли обшуки через підозру у розголошенні держтаємниці Фото: поліція Фінляндії (poliisi.fi)

Поліцейські вилучили у журналістки особистий і редакційний телефони

Поліція провела обшук в Гельсінкі у будинку журналістки газети Helsingin Sanomat Лаури Халмінен. Про це повідомляє DW.

Як повідомляється, поліцейські вилучили особистий і редакційний телефони, комп'ютер, iPad і кілька флешок. За словами Халмінен, їй не пред'явили судового ордера на обшук.

Раніше в той же день Халмінен зруйнувала молотком жорсткий диск комп'ютера з метою знищити інформацію на ньому. Після цього пристрій почав диміти, і журналістка викликала пожежну службу. Разом з пожежними приїхали поліцейські, пише далі газета.

Напередодні президент Фінляндії Саулі Нііністе повідомив про порушення кримінальної справи за публікації журналістського розслідування у газеті Helsingin Sanomat, в якому розповідається про комплекс радіоелектронної розвідки Міноборони Фінляндії, розташованому в місті Тіккакоскі.

Так, комплекс в Тіккакоскі займається "ретельним моніторингом пересування російських збройних сил" як мінімум на території колишнього Ленінградського військового округу. Крім того, раніше тут вивчалася можливість встановити системи стеження за російським газопроводом "Північний потік".

Головний редактор Helsingin Sanomat Еса Мякінен пояснив рішення про публікації розслідування тим, що повноваження комплексу електронної розвідки в Тіккакоскі можуть бути найближчим часом розширені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що двох журналістів міжнародного інформаційного агентства Reuters заарештувала влада М'янми. Інцидент стався в місті Янгон ввечері у вівторок, 12 грудня.