ua en ru

ФГВФО створить перехідний банк на базі одного з неплатоспроможних банків

На базі одного з неплатоспроможних банків буде створений перехідний банк. Про це сказав директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб Василь Пасічник, передає FinMaidan.

"На базі одного з банків, в якому зараз працює тимчасова адміністрація, ми плануємо створити перехідний банк і запустити його роботу. Головне, щоб коштів інвестора вистачило, щоб здійснити цю операцію", - сказав Пасічник.

За словами представника ФГВФО, у фонду є кілька варіантів роботи з неплатоспроможним банком. "Продаж банку цілком стратегічному інвестору, створення двох типів перехідних банків, передача активів і пасивів з подальшою ліквідацією, ліквідація з наступною передачею активів і пасивів, а також просто ліквідація", - сказав він.

Наприклад, 22 серпня фонд підписав з Фідобанком договір про передачу частини активів і зобов'язань Промекономбанку: Фідобанк набуває всі права і обов'язки перед вкладниками Промекономбанку по поверненню грошових коштів та відсотків на суму до 200 тис. грн.
Поки що фонду не вдалося відновити платоспроможність жодного банку. "Основних проблем дві: невідповідність балансової вартості активів до їх реальної вартості, з також відсутність платоспроможних інвесторів", - уточнив Пасічник.

На думку банкірів, створення перехідного банку може допомогти знайти інвесторів для неплатоспроможних кредитних установ.

"Є міжнародна практика - кіпрський сценарій. Можна, наприклад, частина пасивів конвертувати в акції, облігації або субординований борг. Інвестор буде розуміти, що всі зобов'язання потрібно буде виконати через певний час. В такому випадку він зможе розробити стратегію, як працювати з цим банків, крім того, не буде ризику, що кредитори за один день винесуть з банку всі заощадження", - зазначив голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.

Нагадаємо, ФГВФО розглядав можливість приєднання до державного Укргазбанку проблемних Банку Форум і Брокбізнесбанку.