ua en ru

Щомісяця фахівці ПАТ "Хмельницькгаз" ліквідовують більш як 1,5 тис. витоків газу

Щомісяця фахівці ПАТ "Хмельницькгаз" ліквідовують більш як 1,5 тис. витоків газу Фото: у "Хмельницькгазі" розповіли про роботу з ліквідації витоків

Фахівці компанії щомісяця здійснюють обхід майже 3 тис. газорегулюючих пунктів

Кожного місяця фахівці ПАТ "Хмельницькгаз" ліквідовують більш як 1,5 тис. витоків газу. Про це повідомили в прес-службі "Хмельницькгазу".

"У рахунках за газ, які сьогодні оплачують споживачі, майже 90% коштів припадає на вартість блакитного палива як товару і лише 10% - на послуги з обслуговування мереж та доставки газу. За ці кошти компанія повинна утримувати в робочому стані понад 17 тис. газових мереж та більш як 3 тис. споруд на них, забезпечувати роботу аварійної служби в цілодобовому режимі, а також вчасно та повному обсязі здійснювати усі бюджетні відрахування", - говориться у повідомленні.

Як пояснили у прес-службі, щоб не допустити аварійних ситуацій на газорозподільній системі Хмельницької області, фахівці компанії двічі на місяць проводять її повне обстеження шляхом комплексно-приладового методу та обходом. Так, лише за 2016 рік, фахівцями було виявлено понад 16,5 тис. витоків газу, значна частина з яких - на зовнішніх газопроводах, газових стояках та обладнанні споживачів. Загалом, щомісяця вони ліквідовують в середньому 1,5 тис. витоків. Для оперативного реагування на такі аварійні ситуації в області діє аварійна служба "104". Вона працює в цілодобовому режимі без вихідних, а до її складу входить приблизно 90 бригад та 20 автомобілів спецпризначення. Щоденно диспетчери служби опрацьовують понад півтисячі звернень від споживачів.

Окрім того у "Хмельницькгазі" повідомили, що фахівці компанії щомісяця здійснюють обхід майже 3 тис. газорегулюючих пунктів, від роботи яких також залежить безперебійна подача газу споживачеві. Для прикладу, лише на одному із пунктів впродовж року необхідно провести більше п’ятдесяти перевірок. Також, через будівництво газорозподільної системи ще у 60-роках минулого століття, значна частина обладнання потребує капітального ремонту або заміни. Так, за рік компанії потрібно замінювати щонайменше біля 30 газорозподільних пунктів. При цьому, вартість одного такого об’єкту в середньому становить біля півмільйонна гривень. Однак, через падіння обсягів споживання газу в останні роки, на сьогодні зменшується тарифна виручка компанії та виникає брак коштів для проведення усіх необхідних ремонтних робіт.

"Тривалий час компанія працює в умовах нестачі тарифної виручки. Так, у минулому році ми отримали збитки в розмірі 11 млн гривень. Це пов’язано з недосконалою системою формування тарифу, який прив’язаний до обсягу споживання газу. Через це, не лише щорічно зменшується тарифна виручка, але кошти надходять сезонно - менше влітку, а більше взимку, що не дає можливості в літній період виконувати основний комплекс робіт із виконання інвестиційної програми та підготовки до опалювального сезону", - розповів технічний директор Олександр Лоб.

Згідно повідомленню компанії, на сьогодні із вартості газу, яка становить 6,8 грнивень/м куб. на виконання усіх робіт "Хмельницькгаз" отримує лише 59 копійок. Решту коштів споживачі оплачують за вартість газу як товару. При цьому 85% тарифної виручки компанії становлять пільги та субсидії, що оформляються лише паперовими протоколами і за які неможливо закупити ані техніку, ані матеріали. За цих обставин компанія повинна вчасно та в повному обсязі сплачувати усі податки. Для прикладу, в минулому році податкові відрахування сягнули 95 млн гривень. Тому рівень надходжень від тарифу на сьогодні не дає змоги покращити якість надання послуг, суттєво зменшити витоки газу на системі та підвищити рівень безпеки його доставки споживачам.