ua en ru

Євросоюз сам підштовхує Україну у бік Митного союзу, - Прогнімак

Найближчим часом Київ і Москва можуть домовитися про створення двостороннього спільного підприємства, якому буде здана в оренду ГТС, а Україна у відповідь отримає зниження ціни на газ до 260 дол. за 1 тис. куб. м, повідомляють ЗМІ. Зокрема, з боку РФ в створенні СП буде брати участь «Газпром».

Також, за інформацією ЗМІ, офіційні Київ і Москва на сьогодні остаточно і чітко розділили газові питання з питаннями економічної співпраці в інших сферах, зокрема, у сфері відносин Україна - Митний союз (МС). Це означає, що наступним кроком Києва буде підписання угоди про зону вільної торгівлі в рамках МС, вважає лідер партії «Зелені» Олександр Прогнімак.

«Брюсселю, можливо, не сподобається той факт, що Україна стала на крок ближче до МС Росії, Білорусії і Казахстану. Хоча ЄС в деякій мірі сам підштовхував Київ до Москви. За майже три роки переговори про зниження ціни на газ для України практично не зрушили, і Брюссель не надто прагнув допомогти нам вирішити дану проблему, обмежувався лише деклараціями», - сказав Прогнімак.

Між тим, відзначив він, Росія з деякими країнами ЄС веде будівництво газопроводу «Південний потік» в обхід України. «За попередній рік транзит газу через Україну знизився на одну чверть. Збитки дуже великі. Тепер же, якщо вірити інформації, Москва, по суті, отримала українську ГТС, а разом з нею і обов'язок наповнювати трубу газом», - сказав політик.

При цьому, на його думку, Україні все одно давно пора визначатися: або забезпечити країну довгоочікуваними європейськими зарплатами, або дешевим газом, що оздоровить економіку України. «Народ в очікуванні позитивних змін для країни. Він втомився і прийме будь ясне рішення керівництва країни», - резюмував Прогнімак.

Також відзначимо, що 2013 р. для України стане вирішальним з точки зору зовнішньої політики, оскільки на листопад заплановано підписання Угоди з ЄС про Асоціацію, якщо Україна виконає всі вимоги Брюсселя. Експерти вважають, що створення двостороннього СП з «Газпромом» з управління українською ГТС без участі європейської сторони може істотно ускладнити розвиток європейського вектору в українській зовнішній політиці.

Читайте також: Україна і Росія домовилися про управління ГТС та про ціну на газ в 260 дол. за тис. куб, - джерело