ua en ru

Євросоюз розвиває свою військову складову у взаємодії з НАТО, - Боррель

Євросоюз розвиває свою військову складову у взаємодії з НАТО, - Боррель фото: Жозеп Боррель, глава дипломатії ЄС (Віталій Носач, РбК-Україна)

Вперше в програмі держав-членів Євросоюзу, спрямованій на співпрацю у сфері безпеки і оборони (PESCO), взяли участь країни, що не входять до ЄС - США, Канада і Норвегія. Вони обговорили ідею "сил початкового вступу".

Одним з прийнятих рішень, за словами Борреля, є участь трьох названих членів НАТО в проекті військової мобільності, який передбачає обмін досвідом по частині організації пересування військ.

"Реальність така, що ми маємо підготуватися до життя в світі, в якому виникають нові небезпеки і загрози, з якими можна боротися тільки разом", - написав він

Міністри оборони обговорили кроки щодо посилення ролі ЄС як "всебічного гравця у сфері безпеки, включаючи розвиток проекту "стратегічний компас", - першої військової концепції союзу, випливає з повідомлення.

Боррель також повідомив, що запропонував три напрямки щодо підвищення ефективності оперативної взаємодії учасників PESCO:

  • Розподіл тягаря між союзниками з метою прискорення процесу прийняття рішень військовими структурами ЄС і забезпечення всіх місій і операцій, що проводяться ЄС, необхідними засобами.
  • Посилення гнучкості. Боррель навів у приклад "скоординовану морську присутність", поточний пілотний проект в Гвінейській затоці і його можливе використання в Індо-Тихоокеанському регіоні.
  • Готовність до швидшого розгортання місій та операцій ЄС у різних частинах світу.

Міністри, зазначив Боррель, обговорили ідею "сил початкового вступу": близько 5 тис. військовослужбовців з постійною бойовою групою з 2,5 тис. осіб, яка формується за принципом ротації на шість місяців.