ua en ru

Євросоюз зажадав від Росії офіційної відмови від "Південного потоку"

Євросоюз зажадав від Росії офіційної відмови від "Південного потоку" Джерело фото:gazprom.ru

Влада Євросоюзу вважає нещодавню заяву Президента РФ Володимира Путіна про те, що Росія не має наміру продовжувати реалізацію проекту "Південний потік", неофіційною. Вони мають намір домагатися прояснення ситуації. Рішення було прийнято на зустрічі заступника глави Єврокомісії Мароша Шефчовича з керівниками енергетичних відомств Австрії, Болгарії, Греції, Італії, Румунії, Словенії та Хорватії.

"Держави - члени ЄС, що мають безпосереднє відношення до проекту, відзначають неофіційний характер цієї заяви і попросили заступника голови прояснити ситуацію з російською стороною", - йдеться у спільній заяві, опублікованій за підсумками зустрічі.

При цьому представники низки країн висловили сподівання, що "Південний потік" ще може бути побудований, повідомляє Reuters. Зокрема, заступник міністра економічного розвитку і енергетики Італії Клаудіо де Вінченті зазначив, що якщо Росія передумає, сторони можуть повернутися до переговорів.

У ході зустрічі було також ухвалено рішення про створення робочої групи, до якої увійдуть представники зацікавлених країн - членів ЄС. За підтримки Єврокомісії робочій групі належить надати сприяння в реалізації транс'європейських проектів, покликаних забезпечити диверсифікацію поставок газу в регіон. При цьому одним з перших питань стане розробка плану щодо інтеграції ринків газу Центральної та Південно-Східної Європи.

9 грудня Шефчович заявив, що після відмови Росії від початкового проекту будівництва газопроводу "Південний потік" одним із пріоритетом для Євросоюзу стає проект "Південного газового коридору", за яким до Європи в обхід Росії має прийти газ із країн Каспійського регіону.

1 грудня 2014 р. на спільній прес-конференції із Президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом Путін заявив про те, що Росія змушена переглянути свою участь у проекті "Південний потік".

"З урахуванням позиції Єврокомісії, яка не сприяє реалізації цього проекту, з урахуванням того, що ми досі не отримали дозвіл від Болгарії, ми вважаємо, що Росія в цих умовах не може продовжувати реалізацію даного проекту. Ми не можемо почати будівництво в морі до тих пір, поки у нас немає дозволу від Болгарії, а почати будівництво в морі, підійти до болгарського берега і зупинитися - це просто безглуздо. Думаю, що це зрозуміло всім. Тому ми змушені будемо переглянути свою участь у цьому проекті", - заявив Путін.

Президент Росії пояснив, що у сформованих умовах Росія віддасть перевагу розширити "Блакитний потік", по якому газ поставляється до Туреччини, а також протягнути до турецьких берегів новий газопровід, створивши на турецькій території, на кордоні із Грецією, новий газовий хаб для споживачів Південної Європи.

Пізніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив про те, що проект "Південний потік" у його первісному вигляді можна вважати закритим, а замість нього від компресорної станції "Руська" у Краснодарському краї через Чорне море буде побудований новий газопровід, потужністю 63 млрд куб. м газу на рік. З них 14 млрд куб. м призначено турецьким споживачам (зараз цей обсяг поставляється по балканському коридору), а решта буде направлятися на кордон Туреччини та Греції, де буде організована точка здачі.

"Південний потік" - глобальний інфраструктурний проект "Газпрому" щодо будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м через акваторію Чорного моря у країни Південної і Центральної Європи. Морська ділянка газопроводу мала б пройти по дну Чорного моря від компресорної станції "Руська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1455 км мала б пройти по території Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії.

Нагадаємо, Німеччина виступає за відновлення будівництва "Південного потоку".

Як повідомлялося, віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович закликав до якнайшвидшого пошуку альтернатив "Південному потоку".

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що проект "Південний потік" не був потрібен Євросоюзу через ГТС України.